1553
Следвайте ни

"Непознатият фотограф" ни запознава с брилянтното творчество на Георг Волц

viber icon

Изложба на „Непознатия фотограф“ събра хора на изкуството в Данчовата къща в съботния следобед. Тя показва снимки, направени от Георг Волц в края на XIX и началото на XX век. По време на откриването й творчеството на Волц беше представено от доц. Никола Лаутлиев и кураторите Биляна Карастоянова и Надежда Павлова.

 

Всички те споделиха впечатленията си от необикновения талант на този фотограф, който до момента обществеността познаваше съвсем бегло. Той успява не само да документира събитията, но и да предава емоциите от тях. Във фотосите личат ясно детайлите, които предават духа на времето. Снимките, които в момента са изложени в Данчовата къща, свидетелстват за уменията на Георг Волц да запечатва кадрите такива каквито са, без необходимост от обработка и намеса.

 

Днес фотосите са достъпни благодарение на архивите, които внуците на Георг Волц, инж. Иван Терзиев и Франсоаз Мари Режин Волц. са запазили. В изложбата „Непознатият фотограф” са включени репродукции, сканирани от стари фотографии и стъклени плаки, съхранени от тях.

Проектът за изложбата започва след смъртта на внучката на Волц, Франсоаз. Тогава близки до семейството му се свързват с Биляна Карастоянова с идеята да се направи нещо в негова памет. Така тя започва да търси из българските архиви и стига до снимките, които инж. Терзиев пази. В тях са запечатани моменти от Балканската война и живота на царското семейство от онова време.  

Творчеството на Георг Волц бива сканирано, а крайният продукт на проекта са изложбата и книгата, от която може да се научи повече за живота и изкуството на фотографа.

Всъщност проектът има особен принос, тъй като свързва над хиляда снимки с името на фотографа. Той си поставя за цел да представи творчеството му по достоен за уменията му начин. За името на изложбата и книгата кураторите казват, че не е случайно подбрано. Оказва се, че много от фотосите са познати на обществеността, но се появяват без уточняване на авторството. Изключение прави само една снимка на кръга „Мисъл“.

 

След като пристига в България в края на XIX век Георг Волц бързо става част от Софийската интелигенция, фотографирайки софийската бохема. Той е модерен човек, прекарал дълго време, странствайки из Европа. Идва у нас по повод на работата си във френска железопътна компания, която е поела изграждането на железопътната мрежа. Вижда потенциала на България и взема решението на остане у нас до края на живота си.

 

Изложбата е разделена в 3 зали като всяка от тях представя различна тема. В първата от залите са изложени фотографии от България. В тях са запечатани важни за страната ни събития, както и градски пейзажи. Специално за изложбата в Пловдив са подбрани четири снимки от града ни.

Във втората зала посетителите могат да видят фотографии на царското семейство. Георг Волц е успял да запечата живота на семейството на цар Фердинанд отвъд блясъка, в нормалното човешко ежедневие.

В третата зала са изложени снимки от Балканската война, когато фотографът пътува заедно с царя до различни точки от фронта. Фотографиите показват както моменти от фронтовата линия, така и живота на войниците в тила.

За творчеството на Георг Волц кураторите казват, че има особена ценност, тъй като показва българите във време, когато са били горди, че живеят в България.

Данчовата къща или къщата на Георги Данчов – Зографина, където изложбата се помещава, не е случайно подбрана. Георги Данчов е друга важна личност в българската фотография. Директорът на „Старинен Пловдив“, доц. Елена Кантарева, и организаторите приканват посетителите да отделят време и да разгледат и помещенията на къщата, която не функционира като музей. Идеята е в бъдеще тя да стане център, който приютява прояви на културата в Пловдив.

Представянето на „Непознатия фотограф“ се съчетава с програмата на фестивала Международни фотографски срещи 2021. Изложбата ще остане в Данчовата къща до 31 октомври.

Изложбата пристига в Пловдив по покана на Фондация „Пловдивско фотографско средище“. Тя се осъществява в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“ и с подкрепата на програма „Култура“ към Столична община и Фотосинтезис.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?