Следвайте ни

Ненко Чанев носи морски полъх под тепетата

„Морски полъх в Пловдив“ е името на най-новата изложба живопис на Ненко Чанев, която ще бъде открита на 22 август от 18.30 ч. в „Хеброс ресторант-градина“ в Стария град. 

„За нас, "сухоземните", морето е мечтание. Място, на което да пречистим от праха на рутината тела и души в ласкавите му води. Да бъдем непресторени, разсъблечени и ЖИВИ“, казва авторът. 

„По някакъв вълшебен начин Ненко Чанев съумява да си остане морски човек, но и да ни разбере. Неговите морета са безмълвни и притихнали. Даляните плуват в призрачна виолетова омара, лодките са безлюдни и сънени, рибарските мрежи тръпнат в очакване за улов. На кея самотни фигури очакват целувката на розовата утрин, сенките им са гъсти и мастилени и сякаш току пред очите ти бавно полягат на пясъка.  

 

Колоритът е удивително нежен, пудрен, изящните полутонове преливат ласкаво един в друг. В тези пейзажи липсва хоризонт, морето се превръща в небе по силата на някакво тайнство и само лекото сияние на въображаемата граница разделя двете стихии. На фона на лиричния колорит още по-драстично изглежда мощната живописна структура, плътната и категорична мазка, резките акценти.

 

В едно са събрани мъжката и женската страна, своеобразните ин и ян на живописта. И са я превърнали в стихия. Заповядайте да я откриете в неговите творби!“, канят домакините от „Хеброс“, които са осигурили за всички гости на изложбата възможността да дегустират и от превъзходните вина на известна винарска изба от Пловдивския край.   

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?