Следвайте ни

Немски авангардист се прави на Тарзан на Главната СНИМКИ

viber icon

Снимки на бебета по стените на подлез, немски професор кацнал на една козирка и говорещ с преминаващите, 130 поцинковани кофи на новия форум до Пощата - това са само част от проектите, които ще бъдат показани в тазгодишната „Седмица на съвременното изкуство”. 

Тя започва на 11 септември от 18 часа пред Градската галерия и се организира от сдружение „Изкуството днес”. Сега седмицата се казва CONTEXTUS - взаимно свързване.

„Акцентираме върху 100-годишнината от рождението на немския авангардист Йозеф Бойс. Севдалина Кочевска и Марина Попска правят инсталации посветени на него”, обясни директорът на фестивала Емил Миразчиев. 

Идеалът на Марина Попска

За първи път проектите свързани със Седмицата ще са извън Баня „Старинна” и ще са на различни места в града – подлезите на север от Тунела, разкопките на новия форум до Пощата и Главната улица.

Друга новост е първата герила акция с видеотворби на Кирил Кузманов и немския скулптор Йохан Лорбер. Този тип презентации са много популярни в Япония. 

Правят се на неразрешени от местните власти места. Осъществяват се за час, събират стотици и докато дойде полицията те са приключили. 

Професор Йохан Лорбер от Берлин е единственият чуждестранен участник в тазгодишната Седмица на Съвременното изкуство.

Акциите му често са отразявани по новинарския канал Евронюз. През 2009 той гостува в Пловдив с пърформанса си „Тарзан”. 

Тогава стоеше няколко часа на козирката на баня „Старинна” и говореше с преминаващите долу пловдивчани. 

Сега ще направи „Тарзан се завръща” – този път на страничната фасада на залата за временна експозиция на ГХГ на ул. „Станислав Доспевски”.

Лорбер ще говори на пловдивчани на немски и английски. С „Тарзан” започва „Седмицата на съвременното изкуство”.

Сандро Арабян прожектира в подлеза „Тунела Север” десетки фотографии на новородени бебета. Правил ги и в български родилни домове. Идеята на инсталацията му е, че белият подлез напомня майчина утроба. 

Интересен е проектът „bad Beuys“ на Севдалина Кочевска, който ще бъде осъществен на разкопките на „Форум Запад” до Пощата. 

Тя ще монтира 130 обърнати с дъното нагоре поцинковани кофи, където ще има поставени огледала.

Инсталацията е наречена така в чест на немският авангардист Йозеф Бойс, който е известен като „лошото момче в изкуството”. 

Като пилот от „Луфтвафе” през Втората световна война той е свален в Карелия и е спасен от местни ловци от народа сами. 

Марина Попска ще окачи на същото място 10 наметала от филц, който на нощна светлина ще изглеждат като привидения. И тук има заиграване с Бойс, защото филцът е един от материалите, с които той работи. 

Първият участник в Резидентната програма на Община Пловдив – Цветан Кръстев, ще монтира около фонтана с пеликаните 4 големи екрана. Там ще пуска свои видеоматериали посветени на морето - проектът му се казва „Игра с морето”. 

"Седмица на съвременното изкуство" ще продължи до 18 септември.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?