46

Неистова жажда за смърт у млади хора в "Солунските съзаклятници"

Със „Солунските съзаклятници” на Георги Данаилов Драматичният театър включва в репертоара си най-сложната като философия и дълбоки морални противоречия пиеса досега.

Неин режисьор е Стайко Мурджев. Спектакълът разказва за група млади хора и техните любими в периода от 15 до 17 април 1903 година, когато са извършени бомбените атентати в Солун.

Директорът на театъра Кръстю Кръстев обясни, че си дава сметка за сложността на тематиката.

„Щастлив съм, че тази пиеса се поставя точно в това време, на това място и с този екип. Това е най-важното в една пиеса – време, място и екип, които се случват”, каза той.

И цитира какво казва за „Солунските съзаклятници” авторът й Георги Данаилов: „Може би има някаква грешка в човека, може би прогресът е враг на свободата. Може би!”

Режисьорът Стайко Мурджев признава, че това е една от най-трудните му пиеси, с които някога се е сблъсквал.

„Сложна е не като драматургия, а като морал. Тя е на много пластове и нива, и всички те имат противоречив морал – затова пиесата е гениална. Авторът така е построил своята пиеса и ние до края не можем да разберем дали той оправдава тези хора или не. Пиесата ме порази с тази неистова жажда за смърт на едни хора, които трябва да са заредени с живот”, каза Мурджев. 

Според директора на театър Кръстю Кръстев, въпреки че героите изповядват идеите на анархизма, пиесата може да бъде поставяна успешно в чужбина точно заради нейната многопластовост.

Сценографията е дело на Никола Налбантов. В ролите ще видим Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Маргита Гошева, Симеон Алексиев и др.

„Солунските съзаклятници" е третата премиера за сезона на Драматичен театър. 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?