1553
Следвайте ни

Недялко Йорданов: Все пак любовта ще победи

viber icon

Светът съществува, защото любовта все пак побеждава омразата. Когато омразата победи, ние ще изчезнем. Това заяви в интервю за "Говори сега" на БНТ любимият на поколения българи поет Недялко Йорданов. В момента той е в къщата си в Бургас, където прекарва лятото и месец през зимата.

"Станах на 81 години и се научих да ценя всеки час, всяка сутрин или може би късно вечер аз публикувам по едно стихотворение във Фейсбук. Това е вече в продължение на 3-4 години. Опитвал съм се да спра, обаче моите приятели от Фейсбук не ми дават да спра", каза Недялко Йорданов.

Книгата му "Епопея на незабравимите" е реплика към Иван Вазов. В нея има стихотворения за Ботев, за Левски, за Петко и Пенчо Славейкови, за Яворов, Дебелянов, Багряна, Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Радой Ралин, Валери Петров и др. Книгата завършва със стихотворение за Петя Дубарова.

"Вазов ми е много близък, с годините аз го гонех, гонех, сега съм го задминал с 10 години и ми е много смешно понякога, понякога ми е странно, че съм толкова стар вече", коментира поетът.

Има три страници във Фейсбук с общо 30-40 000 приятели. Любопитни са му впечатленията на хората, докато на неговите концерти отзвукът на публиката са ръкоплясканията. Предстои му нов рецитал в НДК.

"Не искам да се предавам. Мога още. Макар че е уморително по два часа прав да стоиш, никак не е малко. Но трябва. Това ми поддържа духа и физиката. Никога не съм си мислел, че поезията е самозадоволяване", допълни поетът.
Почнал е да пише и роман. Определя се като ненаситен. Не иска друг живот, ако има възможност, би го изживял по същия начин - с всичките си разочарования, грешки, радости и болки.

Обикновено пише, когато му е тъжно, когато нещо го боли, така му минава болката. Но е убеден, че поезията и изкуството не може без ответната страна, няма смисъл.

"И аз винаги я търся - реакцията на публиката, на читателите, това ми е много нужно".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

25.09.2021 | 21:55

КАКТО ВИЖДАТЕ И З Р О Д И МЕН МЕ ЧАКА ДОСТА РАБОТА. СЛАДКА РАБОТА :) ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ХОРА, ДА ЗАСЕЛВАТ ТАЗИ ВСЕЛЕНА. НИТО ИМАМ ВРЕМЕ, НИТО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ ПОВЕЧЕ С ВАС.

Отговори
0 0
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

25.09.2021 | 21:47

МОЖЕ ДА СЕ З А В Р Е Т Е НА МАЙКА СИ В КАФЯВИЯ САЛОН ОТКЪДЕТО СТЕ ИЗЛЕЗНАЛИ И ЗАЕДНО ДА СЕ ИЗТСТРЕЛЯТЕ, КЪМ МАРС :) ИЛИ В КОЯТО ИСКАТЕ ПОСОКА. НО ПО-ДАЛЕЧЕ, ДА НЕ ВИ ВИЖДАМ Т Ъ П И Т Е ФИЗИОНОМИИ И НАСЪН!

Отговори
1 0
ЧИНГИЗ ХАН

ЧИНГИЗ ХАН

25.09.2021 | 21:43

ЛЮБОВТА, ПРИКЛЮЧИ. streamable. com / 5lezgo НЕ ВИ ИСКАМ В МОЯ СВЯТ ЖИВОТ НИ! ОМИТАЙТЕ СЕ!

Отговори
1 0
Дърт глупендер

Дърт глупендер

25.09.2021 | 21:39

Не знам дали любовта ще надделее. По-важно е ИСТИНАТА да възтържествува. Тогава ша съ упраим, Недодялко.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?