Следвайте ни

Недялка Керанова подарила наведнъж 120 плочи с автограф на колекционер

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Колекционерът е събрал хиляди ленти,  аудиокасети и дискове в личната си фонотека 

Във фолклорната гилдия сред големите ценители и колекционери на българска народна музика Тодор Тодоров е истинска легенда. Познанията му за българския фолклор, особено за изпълнителското изкуство, респектират дори най-задълбочените изследователи от БАН. Той няма нито научни титли, нито специално образование. Всичко е научил сам - от записи и концерти с народна музика, от самите изпълнители, от сборниците с народни песни на братя Миладинови, на фолклористите Васил Стоин, акад. Николай Кауфман. И от работата си като административен директор на национален ансамбъл „Филип Кутев“.

Тодор Тодоров притежава забележителна колекция от ленти, грамофонни плочи, аудиокасети, компактдискове, снимки и публикации, които събира от 50 години. Безусловната му любов към народната музика прераства в страст, на която се посвещава безрезервно.

"Роден съм в с. Петелово, разположено на равно разстояние от Хасково и Кърджали ​- споделя Тодор Тодоров. - Когато имаше празник, всички от селото се събираха в местността Света Троица. Винаги имаше музика. В моето село пуснаха тока през 1959 г. Преди това ходех в читалището да слушам радио на батерии и научих доста за големите ни певци: Вълкана Стоянова, Борис Машалов, Мита Стойчева, Лалка Павлова, Атанаска Тодорова. Гимназия учих в Кърджали и там започнах да купувам всички плочи с народна музика. Чак през 1970 г., като студент на стаж в Москва, си купих грамофон. Дотогава само колекционирах, а нямах къде да ги слушам.“

Преди да дойде в ансамбъл „Филип Кутев“, познавал всички певци, танцьори и музиканти от оркестъра. На един голям концерт в столицата се запознал с родопската певица Надежда Хвойнева и станали големи приятели. Благодарение на нея се запознал с всички известни певици и музиканти от страната.

В голямо приятелство е прераснало и запознанството му с известната родопска певица Нед​ялка Керанова, с която са земляци и по-късно го тя кани да стане кум на дъщеря <210> Антония. По това време Тодоров е шеф на автопарка на УБО и е помагал на много народни изпълнители, с каквото и както може. В личн​ия си фонд пази 120 грамофонни плочи от трите тиража с автентичния подпис на Керанова. Това се случило, когато Недялка поръчала от „Балкантон“ един милион плочи и напълнили с тях три апартамента. Една вечер, както си пийвали в апартамента му, Недялка взела химикала и започнала да разписва всяка една плоча и така стигнали до 120. Упълномощила го, че има право под автографа <210> да пише каквото си поиска и да подарява на който си поиска. Преди години на надпяването в Хасковски минерални бани с нейните песни Тодор Тодоров донесе няколко кашона от тези плочи и подари на всички участници за спомен.

През годините той се утвърди и като изключителен познавач на фолклорните области, и като специалист в историята на народните песни и мелодии.

Оптимист е, че докато я има България, ще я има и народната ни музика. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алекси

Алекси

14.12.2020 | 23:09

Понеже не знаете, запомнете.НЕДЯЛКА КЕРАНОВА Е ОТ ТАТАРЕВО ХАСКОВСКО.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?