49
Следвайте ни

Небивал интерес към 8-ото издание на конкурса „Й. С. Бах и неговото съвремие“

viber icon

При изключителен интерес, който говори за висок авторитет сред музикалната общност, ще се проведе на 4 декември 8-ият Национален академичен конкурс „Й. С. Бах и неговото съвремие“. Организатор на събитието е катедра „Пиано и акордеон“ към факултет „Музикална педагогика“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Във връзка с усложнената пандемична обстановка, 8-то издание на конкурса ще се проведе дистанционно.

Над 50 са записалите се участници, което e рекорден брой в сравнение с предишни години, коментира проф. д-р Людмил Петков, декан на факултет „Музикална педагогика“ и пианист. Ключов момент в най-новата история на Конкурса се явява повишеното финансиране, осигурено от ръководството на арт университета, подчертава ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Според проекта, изготвен от доц. д-р Зорница Петрова, ръководител на катедра „Пиано и акордеон“, в отделните журита са привлечени изтъкнати български и чужди инструменталисти и педагози, сред които проф. д-р Атанас Куртев, проф. д-р Евгения Симеонова, проф. д.н. Явор Конов, проф. д-р Анна Фабрелло от МА „С. Монюшко“ Гданск, Полша и др. 

Тазгодишното творческо съревнование „Й. С. Бах и неговото съвремие“ е свързано с още една добра новина – за първи път участниците са не само от българските академични среди, а и от Китайска народна република,  Германия, Италия и Тайван. Всъщност от национален конкурсът прераства в международен. 

„Й. С. Бах и неговото съвремие“ е единственото музикално състезание в България, което обхваща територията на творчество на великия немски композитор и неговите съвременници от Бароковата епоха - Д. Скарлати, Г. Фр. Хендел, Ж.-Ф. Рамо, Фр. Купрен, синовете на Й. С. Бах и др. Началото на инициирания от проф. Снежана Симеонова форум е поставено през 2000 г. Тогава той се провежда във формата на вътрешно академично състезание за пианисти и акордеонисти на името на Й. С. Бах. С течение на времето се разширява, прибавят се нови категории и възрастови групи.

Днес той дава сериозен подиум за разгръщане творческия потенциал на младите музиканти - студенти, докторанти и специализанти от всички висши училища, както и ученици от 5-12 клас на музикалните и други училища, и възпитаници на школите по изкуствата. Те се състезават в няколко категории: пиано; класически инструменти; орган, клавесин и акордеон; класическо пеене; класическа китара; музикална наука и изпълнителство.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?