3906

Назад във времето: Юбилейна изложба показва видни български артисти

Пловдивчани и гости на града ще поемат по алеята на спомените и ще отбележат дългия творчески път на двама видни творци. С юбилейната ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъдат отбелязани два важни юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов.. Експозицията ще бъде открита на 29 април, понеделник, от 18:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Изложбата и авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. Откриването ще бъде съпроводено от музикална програма в съпровод на пиано от Ирен Капеловска.

Коста Павлов е роден на 12.05.1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, и творческият му път е тясно свързан с Пловдив. Ученическите му и младежки години са трудни, усилни, пропити с много любов към труда, музиката, рисуването, които остават постоянен спътник в житейския му път. Любовта към родния Пирински край, познанията към природата, българските традиции, празници, обичаи, както и историческата тематика са ярко отразени в живописните му платна. Творбите му показват професионалната зрялост на един самобитен пловдивски художник, създал поетични картини - народни, разбираеми за всеки българин. Активен участник е в изложбите на Пловдивската група художници и е член на СБХ.

Тодор Павлов е роден на 07.07.1953 г. в София, но от 1955 г. семейството му се премества да живее в Пловдив.  От 1961-1968 г. посещава курсове по рисуване в Пионерския дом, под ръководството на пловдивския художник Иван Поповски. 

През месец май 1968 г. е първата му самостоятелна детска изложба в Профсъюзния дом на културата "Стефан Кираджиев" днес - ДК "Борис Христов". През 1970-1973 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. От 1980 г. живее със семейството си в Лайпциг, където посещава курсове по рисуване в Художествената академия, както и ателието на ректора, проф. Вернер Тюбке. От 1989 г. живее в Нойхаузен край Щутгарт. Има самостоятелни изложби в Германия, Франция, Австрия и България. 

Входът за изложбата е свободен! Експозицията може да бъде разгледана до 22 май.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?