Следвайте ни

Вижте най-яките барове в Пловдив против чалгата

viber icon

Хора има всякакви и ние не ги съдим, но когато говорим за вкус, има неща, които автоматично отпадат. Чалгата е подобно нещо не просто като стил музика, а като стил на живот и култура. Като говорим за живот и култура, същите важат и за нощните часове, в които намираме време за разтуха. И тъй като град като Пловдив е изпълнен с голямо разнообразие, подбрахме тези нощни барове, които ни правят силно впечатление не само с музиката си, но и със специфичната си история, дизайн, дух.

„Найлона“

Когато говорим за барове против чалгата, няма как да не започнем с рок. Самият смисъл на рока е опълчване срещу системата, така че не е чудно, че едно от най-култовите места все още е „Найлона“. След толкова години бохемското заведение, побирало под преди течащия си покрив художници, писатели, музиканти, татуисти, актьори, все още държи фронта. От 1998 година се издига като еталон на свободното слово и свободното държане. Каквото се случва в „Найлона“ си остава в „Найлона“. Там никой не те съди, без значение на колко си години, от къде идваш или къде отиваш. Там просто живеещ и попиваш максимално от разкрепостената, неангажираща и без претенции атмосфера. Там просто си ти и това е достатъчно!

"Полинеро"

Въпреки че се намира извън центъра, "Полинеро" е истински скрит диаманд на рок феновете. Един от малкото рок клубове в конкретния смисъл на думата - достатъчно голямо за концерти и танци и в същото време напълно издържано откъм стилистиката на жанра. Заведението е толкова емблематично, че в него са се снимали дори музикални групи. Собственикът Владислав Ботев освен заклет последовател на културата и начина на живот, който води рока след себе си, е и организатор на най-големия рок фестивал под тепетата - Полинеро рок фест. Находчивостта, с която върти клуба и с която подхранва родната сцена, давайки поле за изява на много млади таланти, говори достатъчно добре за целеустременост и борба срещу комерсиалността. 

„Bee Bop Café”

„Джазът не е мъртъв, просто понамирисва“, както е казал великият Франк Запа. Прав си, Франк, джазът не е мъртъв и никога няма да умре в града на тепетата, докато съществува Bee Bop Café. Заведението се откроява с джентълменския си дух, с аромата на кехлибарена напитка, със спомена за блус, със звука на саксофон. Bee Bop е място за ценители, които знаят как да преживяват емоциите. Освен авторски концерти, в него се организират театрални постановки, базар на грамофонни плочи, благодарение на DJ Skill, трибюти, куизове и други. Всяко посещение в клуба ни връща назад във времето, прехвърля ни в друга реалност.

„Fargo“

„Fargo“ е място и за възрастни, и за млади, което тотално стопява тази граница. Влизайки вътре не ти прави впечатление кой къде е и на колко е. Във „Fargo” никой не ти пречи, никой не те притеснява или занимава излишно, защото всички са там само и единствено да се забавляват и да отпочинат след дълъг ден, изпълнен със задължения. Обстановката е повече от свежа, музиката също, а заведението може да се похвали с едни от най-добрите коктейли в града. Просто барманите си разбират от занаята и не пестят усилия и продукти, за да поглезят клиента. Интериорът също е интересен - посветен на киното, а доста често се провеждат и кино прожекции или срещи с артисти. 

„Fabric“

„Fabric” премина през доста промени през последното десетилетие, но все още си остава любима дестинация на стотици пловдивчани. Смесица между бар, кафе и игрална зала заради единствената, но напълно достатъчна джага, дървеното заведение още пази определението на култово. Преобладаващата музика е рок, ска, пънк, фънк, чували сме дори Tenacious D. Реши ли тълпата, че трябва да се танцува, всички скачат. За лежерна почивка е подходяща лятната градина, изпълнена с аромата на растящите киви дървета. 

„Безистен“

Наскоро, след основен ремонт, култовият бар „Безистен“ отвори врати повторно за радост на всички нас, които сме прекарали младините си там. Разликата е голяма, но също толкова яка. От клуб за младежи без задръжки и без изисквания, се е превърнал в истински рок пъб, наподобяващ английски стил. С тухлени стени, подходящо подбрани рок аксесоари и типично обзавеждане. Не само нивото на декор, но и нивото на алкохол се е вдигнало, като вече се предлага само вносна и крафт бира. Музиката обаче си е все същата, а барманите са все така гостоприемни. Спокойно можеш да проведеш занимателен разговор с тях. Те никога няма да те оставят да се чувстваш като чужд. 

„СандъкЪ“ 

Малкият бар „СандъкЪ“ в творческия квартал „Капана“ е бар за истинските мъже. Без лиготии, без залъгалки. Той е за ценителите на доброто уиски, макар че и останалите са добре дошли. Все пак изисканият вкус, съчетан с добра пура, е определящ. Видовете напитки, от които може да избирате, са разновидни, някои доста редки. Някои са пристигнали от много далеч, други са близки до нашата култура. Често може да се превърнете в неочакван слушател на някоя ирландска история, която ще обогати познанията Ви. „СандъкЪ“ не е за луди купони, а за приятни разговори, почивка и възможност поне за малко да се изолираш от ежедневното напрежение. 

„Download”

Преди „Download” се намираше в „Капана“. Сега се намира до Римския стадион, но вместо да изгуби чара си, го засили още повече. Като започнем от пространството и добрата му употреба, през гостуващите DJ-и, та стигнем до най-важното – Петко и Никсъна - официално най-яките, пичовски бармани на света. Е, или поне в Пловдив. Колкото те се забавляват заедно с посетителите, никой друг не го прави. Бариерата между обслужващ и клиент буквално се топи. Другият много важен факт за клуба е, че той е може би единственият, който пуска алтернативна рок музика по време на партита. „Download” приютява онези, които искат нещо различно и нетипично.

„Петното на Роршах“/ „Пост-културната сцена“

Горе в „Петното“ или долу в „Пост-културната сцена“ все ще улучите. Тук грешен избор няма! Разликата е, че на долния етаж се организират събития като концерти, литературните четения „Spirt & spirit“, исторически лекции, дебати, театрални проекти и още много. А на горния може да се сгушите в някое от удобните сепарета и в по-задушевна обстановка, обгърната от хубава музика, да прекарате приятно в компанията на любимите си хора. 

Фотографии: Александър Карамфилов

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?