49

Най-изящният мъжки глас идва за Opera Open

Над 300 участници и 14 спектакъла в различни жанрове ще бъдат представени на тазгодишното 10-то издание на фестивала Opera Open, който започва на 20 юни.

Големият акцент тази година е поставянето за първи път на операта „Милосърдието на Тит” от Моцарт на 15 юли на Античния театър.

В него ще участва изключително редкият като глас контра-тенор от Ню Йорк Рей Шене. Американецът е считан за една от звездите на бароковата опера. 

Сценографията в него е на Юлиян Табаков, който смята, че постановката за душевните страдания на римския император ще се впише прекрасно в естествения декор на Античния театър. Режисьор е Вера Немирова, която работи за първи път в България от 2008 година насам.

Младият Рей Шене вече пристигна за първите си репетиции в Пловдив и призна, че не е знаел какво може да очаква от България, но Пловдив направо го е смаял. 

Той ще пее партията на Секст, който е приятел на император Тит, но е влюбен в убития Вителий. По времето на Моцарт тя е изпълнявана или от мецо-сопран или от кастрат.

„Рей Шене притежава уникален и рядък глас. Той участва в рядко поставяни барокови опери по света”, обясни доц. Нина Найденова. 

Фестивалът, който тази година е посветен на 70-годишнината на операта е разделен в три стилови потока – Опера и балет, Класика и джаз и Рок и Мюзикъл. Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019” са дали за фестивала 300 000 лева.

„Ако миналата година минахме 20 000 посетители на Opera Open, тази година съм уверен, че ще ги увеличим”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

Оперната програма започва със „Силата на съдбата” на Верди на 24 юни. За него от Арена ди Верона пристига режисьорът Стефано Пода. Тук един от гост солистите ще е сръбският тенор Небойша Бабич. Той ще е в ролята на дон Карлос ди Варгас. 

За „Турандот” на 1 юли ще гостува сопраното Лила Лий в образа на Турандот. В ролята на принц Калаф ще е тенорът Амади Лага от фестивала на Пучини в Торе дел Лаго. 

За първи път пловдивчани и гостите на града ще бъдат пуснати на генерална репетиция на оперна постановка. Това ще стане на 7 юли със спектакъла „Зад кулисите: Набуко”. 

В концертния поток на фестивала посветен на джаза голямата звезда е Даян Рийвс. Тя ще излезе на сцената на Античния театър на 18 юли с оркестъра на пловдивска опера. На 3 юли ще е концертът на прочутия цигулар Дейвид Гарет. 

Интересен ще е и проектът Classic Impro на 27 юни на Античния театър. Тогава Антони Дончев, Бенямин Шмид и Георг Брайншмид ще изпълнят Jazz Simpony Concert с оркестъра на операта. 

Три спектакъла през август ще са свързани с рока и мюзикъла. Това ще са „Исус Христос Суперзвезда” и „Една нощ в операта с музиката на Queen”. Фестивалът ще завърши на 18 август с мюзикъла на Андрю Липа и Маршал Брикман „Семейство Адамс”. 

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?