Следвайте ни

Кръстиха народен хор на потомка на Орфей

viber icon

Николай Чапански автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

Смесена младежка фолклорна формация при смолянското читалище „Христо Ботев“ вече носи името на известната родопска певица Бойка Присадова. Ръководител на формацията е солистката на ансамбъл „Родопа“ - Смолян, Златина Узунова, която пее и в хор „Големите български гласове“.

"Това е един от най-младите състави в смолянското читалище, което се гордее с най-много самодейци",  казва председателят Иван Иванов. Под това име формацията е спечелила  десетки призови места и медали от изяви в страната, допълва основателката Златина Узунова.

Тези дни се навършиха 75 години от рождението на Бойка Присадова, чийто земен път завърши на 27 януари 2017 г., ала песните и спомена за нея продължават да живеят. Родена е на 5 декември 1944 г. в малкото село Върбово над Широка лъка, където е закърмена с родопската песен благодарение на родителите си.

Когато през 1960 г. се създава ансамбъл „Родопа“ в Смолян, тя става една от неговите съоснователки и първа певица в хора. Година по-късноq през 1961 г.q на първия събор-надпяване „Рожен пее“  печели голямата награда на журито с председател акад. Петко Стайнов. Пленява публика и жури с неповторимата родопска песен „Подзим съм, мале, легнала“, която научава от майка си Рада. Тогава незрящият изтъкнат композитор <210> хваща ръцете със заръката никога да не загърбва българската народна песен. Тогава 16-годишната Бойка приема думите на акад. Стайнов като свят завет и голямата <210> мечта да пее на голямата сцена се сбъдва.

Едни от най-силните години в творческият път на родопската певица са в началото на 90-те, когато завоюва голямото задгранично отличие - Златния европейски приз на международния радиоконкурс за вокалисти в Братислава с песента „Соньо, ти, мой соньо“, която се превръща в нейна емблема. През  2005  г. е удостоена със званието Почетен гражданин на град Чепеларе.

Свързва живота си с журналиста и поет Петър Динчев, роден в асеновградското село Патриарх Евтимово. Преди четири години той издава книга за гласовитата си съпруга под име „Потомка на Орфей“, в която проследява целия <210> творчески път.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?