49

Навръх 6 септември Прочута картина за Съединението оживя в холограма

Прочутата литография на художника Николай Павлович, наречена от него „Съединението на Северна и Южна България в 1885 г.“ оживя в навечерието на големия празник в артистична дигитална интерпретация. Пловдивчанин сътвори холограмна инсталация и така всеки може да види на живо образите от картината и да чуе техните слова. Зад авангардното творение стои Георги Андреев и създадената от него платформа „Холис“, базирана на изкуствен интелект и невронни мрежи. Родните политиците отдавна превърнаха израза „Съединението прави силата“ в куха фраза на популизъм. Независимо от това, обединяването на Княжество България и Източна Румелия остава най-забележителното събитие в новата ни история. На литографията - дело на Павлович, са показани две българки сестри. Малката е Южна България, голямата - Северна България. И двете са облечени във военни доспехи и държат меч в ръка. На главата на малката сестра освен венец има и корона. Под краката им е скъсаното знаме със счупена дръжка и виждащи се на него крак и крило на орел - препратка към отминалата Сръбско-българска война. На щита на малката вече няма лъв, а герб. Съединението е извоювано. На заден план, под турския флаг, се вижда плачещата Македония. „Събитието е важно за всички пловдивчани и по този повод ние подготвихме този авангарден проект. Използвайки изкуствен интелект и невронни мрежи, искаме да покажем на живо, като холограми, лицата от тази прочута картина - лицата на две български жени“, разказва Андреев.

Иновативен и противоречив, пловдивчанинът напомня за себе си 10 години след като името му влезе в обектива на световните медии покрай церемония във Ватикана. 

През 2012 г. Георги Андреев създаде златното двуметрово яйце, което президентът Росен Плевнелиев подари на папа Бенедикт XVI при официалната си визита по повод честванията на 24 май във Ватикана, Рим. Огромната 200- килограмова черупка е изработена от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипана е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст, а в диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубиненочервени кристали. Подаръкът, сътворен в Пловдив, изуми присъстващите и получи много похвали, но отнесе и критики в световните медии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?