Следвайте ни

Навършват се 78 г. от кончината на Сирак Скитник

viber icon

На 5 март се навършват 78 г. от кончината на българския писател и художник Панайот Христов, по-известен с прозвището си Сирак Скитник. Роден е на 22 ноември 1883 г. в Сливен. Завършва Богословското училище в София. В Петербург учи живопис. Запознава се с модерните течения в европейското изкуство, изпитва влияние от Петербургската декоративна школа.

През 1912 г. се завръща в България и се включва в Балканската война. През 1913-1917 г. учителства в Асеновград.

Съредактор на сп. „Златорог“ от 1922 г. Драматург и артистичен секретар на Народния театър в София, където поставя през 1923 г. пиесата на Морис Метерлинк „Мона Вана“ и изработва проектите на декори към нея. През 1924-1925 г. е библиотекар в Министерството на просвещението.

Сирак Скитник се утвърждава като една от най-ярките фигури в междувоенното изкуство. С ерудиция и темперамент работи за приобщаване на българската култура към модерните европейски явления. Започва творческия си път като поет и автор на импресивно-лиричната проза. Дебютира през 1905 г. със стихове в сп. „Художник“. Сътрудничи с поетични творби на списанията „Наш живот“, „Демократически преглед“, „Наблюдател“, „Слънце“, „Българан“.

Като живописец, художник и театрален критик Сирак Скитник сътрудничи активно на списанията „Българска реч“, „Съвременник“, „Везни“, „Хиперион“, „Златорог“, „Художествена култура“ и др.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?