1553

Навалица от ученички за „Русалките” на Димовски

Авторът на „Марица“ опроверга мита, че младите не четат

Възможно ли е цял клас ученички начело със своята зам.-директорка да се озоват на литературно представяне, без да е задължително? Да, ако авторът е Красимир Димовски. Последната му книга „Ловецът на русалки“ се оказа любима не само на верните му читатели през годините, но и на поколенията X, Y и дори Z.

С това „Русалките“ развенчаха мита, че младите не четат, стана ясно на представянето им в клуб „Петното" миналата вечер. Забелязал го е и самият Димовски, който разказа, че в социалните мрежи му пишат предимно млади хора. Наскоро пък попаднал на видео в Youtube, на което няколко момичета четат откъси от двете му последни книги.

И всичко това, при положение че предишните му сборници с разкази и новели ​-„Ние, кавалеристите“ и „Райската градина“, вече се борят за класики. „Превърнали са се в библиографска рядкост. Първата, 35 години след появата си на бял свят, се продава на вторичния пазар срещу 16 лева - на цена като новите ни книги“, обясни Стою Вартоломеев, собственик на ИК „Хермес“ и издател на последните две томчета на Димовски.

Вартоломеев пръв усетил елемент на класичност в творбите на автора, който е и дългогодишен журналист във в. „Марица“. „Сюжетите му звучат актуално и съвременно, а за мен това е знак за добра литература. Писани са с душата на поет. Вярно е, че вдъхновението на тази възраст не е често срещано явление, но когато имаш много натрупани мълчания, както казва Павел Матев в едно свое стихотворение, няма нищо чудно в това“, разкодира поетичността на Димовски издателят.

С него се съгласи и писателката Ина Иванова, която представи автора пред публиката. По думите й, прозаичното му перо е изящно, а гласът -автентичен. „В малкия му географски свят, населен с малки човеци, има едно непрекъснато ходене по ръба между сериозното и смешното, автентичното и модерното“, посочи Ина. 

За разлика от много свои колеги по перо, Димовски бе категоричен, че в литературата няма място за завист: „Писането е в това да изградиш собствен свят. Няма конкуренция, както е при депутатите“, пошегува се той. И разказа как стигнал до този извод още като невръстно хлапе: „Една клюкарска история на село беше разказана от баба, попа и фелдшера - от всички в този малък свят, по коренно различен начин“, удивява се и до ден днешен той. 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?