"Наследство II" финансира проекти за Слона и Камен Чанев

21 пловдивски артисти и организации ще получат подкрепа по направление "Творческият Пловдив" по програмата "Наследство II" на Европейска столица на културата. Те ще разделят 499 920,50 лева.

В списъка с проекти има и инициативи, свързани с творчеството на Георги Божилов – Слона и Камен Чанев. 

Фондация "Култура и съвременност" ще получи 20 000 лева за поредица събития, които трябва да покажат най-пълно творчеството на Слона. Ще бъдат прожектирани и филми за него.

Покойният певец Камен Чанев ще бъде в основата на проекта на Държавна опера "Гласът на Камен". За него са предвидени 50 хиляди лева и това ще е международен конкурс за млади тенори. Тенорът Хосе Кура е потвърдил участието си в журито.

За първи път романът на Недялко Славов "Камбаната" ще бъде поставен на театрална сцена. Това ще бъде финансирано с 50 хиляди лева.

Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа. В първия етап ще се извърши драматургичната адаптация на текста. На по късен етап ще се включи духовия ромски оркестър „Карандила“. Част от репетиционния период ще бъде изнесен в Сливен, а другите репетиционни периоди ще бъдат на сцени в Пловдив и София.

Сдружение "Изкуството днес" ще получи 20 хиляди лева за монография, каталог и сайт на авангардната група от 90-е години "Ръб".

Фондация "Тракарт" кани в града 12 утвърдени художници, които са завършили в ателието на Светлин Русев преди 30 години. Проектът "30 години цвят и светлина" ще получи 20 хиляди лева.

Сдружение за култура "Милчо Левиев" организира фестивала "Соната" с 30 хиляди лева.

Остатъкът от наградата "Мелина Меркури" за тази година е 1 499 250, 50 лв. Финансиране ще получат 52 проекта в две направления - "Фестивали и творчески инициативи" и "Творческият Пловдив". Творците от града участват по второто направление.

Във вторият етап на отворената покана се включиха 121 кандидата.

За направление „Фестивали и творчески инициативи“ от получените 79 проектни предложения в категории „Фестивали и големи събития“ и „Малки проекти“ комисията със свое решение разпределя общо 999 330,00 лв. за реализирането на 31 от предложените до края на 2022-а година.

Сред одобрените са емблематичните за града и програмата на „Пловдив 2019“ събития като Opera Open, One Dance Week, продължението на филма Завръщане, Electric Orpheus, Аниме и гейминг фестивала и младежката платформа PROGRESSIVE. 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?