Следвайте ни

Наследници на Артър Конан Дойл съдят Netflix

viber icon

Наследниците на легендарния писател Артър Конан Дойл съдят популярната компания за филми Netflix за нарушаване на авторските им права. Казусът възникна от там, че компанията подготвя нов сериал, посветен на малката сестра на Шерлок Хоумс – Енола, базирана на книгите на авторката Нанси Спрингър. В лентата Енола се играе от актрисата Мили Боби Браун, която нашумя от сериала „Stranger things”. 

Наследниците на Дойл са недоволни от факта, че не са получили възнаграждение за авторските права, останали от предшественика им. Дали имат право на тях е спорно, след като през 2014-та съдът призна творбите на англичанина за публично достояние. Причината – те са писани преди 1923 година, а от тогава е минала давността за авторското право, която в литературата възлиза на 70 години. 

Въпреки това роднините настояват, че новият сериал обхваща факти от книги и разкази, писани от Дойл в периода 1923 – 1927 година, чиито права все още им принадлежат. 

Кадър от сериала "Енола Хоумс"

Сюжетът на сериала се случва във викторианската епоха на Великобритания. Майката на Енола изчезва безследно и 16-годишното момиче, което също е наследило детективски усет и висок коефициент на интелигентност, тръгва по следите ѝ, амбицирана да разгадае мистерията. Сама не осъзнава, че ще стане част от много по-голяма схема, свързана с престъпления и жестокост към човешките права. 

Делото се води както към Netflix, така и към авторката и сценарист Спрингър и нейните издатели от „Пенгуин рандъм хаус“. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?