Наши художници участваха в междунарден форум в Беларус

По покана от организаторите - Бобруйски градски изпълнителен комитет и Могильовски областен изпълнителен комитет художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международния пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск в Република Беларус. Тази инициатива се осъществява след спечелен конкурс по проект " Участие на български художници в 16-ти Международен пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск, Република Беларус", който се реализира с финансовата подкрепа на програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура".

За шестнадесет години авторитетът на международния пленер "Арт-Жижал" значително израсна сред професионалните среди и получава широка популярност. Неговата география се разширява извън границите на Европа и в тазгодишния пленер включва страни от Азия, Латинска Америка и Близкия Изток. Участието в това събитие е твърде престижно. То способства за обмяната на опит в областта на керамиката, за надграждане и обмен на добри практики, увеличава квалификацията и уменията на художниците.

За професионалните керамици е истинско предизвикателство да работят в различни техники и да използват "живия огън" за изпалване на своите произведения. Именно тук в почивната станция "Вербки" са построени три пещи за техниките: "раку", "опушена керамика" и "солна керамика" при високи температури достигащи до 12500С.

Имайки предвид девиза на пленера "От традицията към съвременността чрез опита на майсторството", авторите Маргарита Иванова и Спас Киричев свързват българските традиции със съвремието. Творческата им концепция е със създаването на съвременни декоративни пластики като авторска керамика в гр. Бобруйск, да се популяризира българската култура в Република Беларус.

Умелото вплитане на глаголицата и кирилицата в пластиките си, те подсказват, че именно от България Беларус е получила писмеността на която пишат и до днес.

Маргарита Иванова създава керамичната пластика "Манастир - средновековен център на писменността", която остава в Бобруйский художествен музей и творбата "Утринен портрет" предназначен за Могильовски областен театър за драма и комедия в град Бобруйск. За творенията си авторката използва техниките "раку" и "солна керамика".

Творбата на Спас Киричев "Пламъкът на писменността" е определена от комисията за експониране в Градската библиотека "А. С. Пушкин" в гр. Бобрийск. Авторът създава две керамични пластики "Дива сила" и "Маг", които стават собственост на Бобруйски художествен музей. Скулптурът прилага керамичните техники "опушена керамика" и "солна керамика".

В продължение на три седмици 21 художника от 8 държави работеха на живописния бряг на река Березина. Резултатът от техния труд, около сто произведения, са експонирани в изложбата "Изкуството на живия огън" в Бобруйския художествен музей. На тържественото откриване на изложбата кметът на град Бобруйск Александър Студнев благодари на всички участници и на организаторите, с чиито усилия творческия форум живее и става все по-мащабен. По-късно той връчи на всички керамици сертификати за участие.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?