Следвайте ни

Наш художник в САЩ прави галерията си изборна секция СНИМКИ

viber icon

Американската мечта започва след 2-3 години - преди това се оглеждаш и се учиш, казва Веселин Куртев, сменил спокойния Пловдив с Ню Брансуик 

Един български художник решава преди 19 години да зареже удобния и утъпкан живот тук и да отиде в Америка. А художниците не са като другите хора - те не могат дълго време се задоволяват с каква да е работа. Веселин Куртев отива в град Ню Брансуик, щата Ню Джърси, и започва от нулата. Две години след старта на американската си мечта открива галерия „Алфа Арт”. И възстановява своята успешна кариера като художник там. А в Пловдив откри новата си  „Вихрушката на живота” в галерия „Възраждане”. 

Преди да отиде от другата страна на океана, Веселин Куртев е утвърден художник и е уважаван преподавател в Сценични кадри. Две години преди да поеме по пътя на имигранта, съпругата му получава работна виза за работа във фармацевтична компания. След това там отива да следва синът му. „Две години бях сам тук. Събра се семейният съвет и решихме и аз да отидат там. А никога преди това не съм мислил или дори мечтал да ставам американец”, признава той.

Решението да имаш утвърден успешен живот тук и да го зарежеш, не е никак лесно. Говорил с приятели и всички му казвали: Ти си по средата на пътя - нито да захвърлиш постигнатото, нито да тръгнеш наново. Тук имаш име, последователи и ценители. Не може с лека ръка да отхвърлиш това.

Отишъл в Ню Джърси и останал там. Градът му е Ню Брансуик. В него е големият щатски университет „Рутгърс”, който има филиали в околните градове и дори в съседна Филаделфия. „Това е студентски град, голям колкото Велико Търново. В началото получаваш шок. Попадаш в една напълно нова обстановка, а вече си на 43 години. Имаш утвърдени навици, начин на живот и изведнъж попадаш в една друга култура. Има много други хора, които отиват там, защото са поканени. И те отиват и започват работа - аз не бях така”, спомня си Веселин Куртев.

В началото съм работил какво ли не. Като всички в неговото положение. Така било първите две години. През това време рисувал вкъщи. „И в един момент решихме да направим галерия - това бе единия от начините, с които да продължа да работя и да се развивам в моята област. Наехме място и направихме галерията „Алфа Арт”, разказва той.

Сега с нея организира една или две самостоятелни изложби през годината. Вече доста хора  познават пловдивския художник в града. Има и американски почитатели, които следят какво прави. „Много българи в Ню Джърси харесват работите ми. Американската мечта започва след 2-3 години - преди това се оглеждаш и се учиш в тази нова среда”, казва художникът.

В Пловдив е бил преподавател в гимназия. Имало е възможност да стане и преподавател и там, защото признават нашия образователен ценз. „Програмите им за обучение на студенти и ученици са много различни. Бих могъл да вкарам там нашите програми, които са много добри. Но в един момент се отказах”, признава Веселин Куртев.

Галерията му е българска изборна секция по време на избори у нас. На предните била единствена за целия щат Ню Джърси, а той е голям колкото България. Стичали се хора от целия щат. „Отсега съм предупредил консула в Ню Йорк, че на следващите избори могат отново да направят секцията при мен”, казва художникът. Все още не знае дали ще му изпратят електронни машини.

Веселин Куртев описва сегашното време в Америка като „странно”. „Хората са се стиснали и не харчат пари за щяло и нещяло. Времената са несигурни и те са стресирани, а изкуството ще го купиш, когато другото ти е наред. В Щатите не съществува проблемът с хладилника и прехраната, но има много други пера разходи”, казва художникът.

Градът на „Джонсън и Джонсън”

В Ню Брансуик е главната квартира на козметичния гигант „Джонсън и Джонсън”. Той има активи за 170 милиарда долара и над 134 хиляди души персонал. Помещава се в изящна 13-етажна сграда в центъра на града. „Имат сериозна програма за дарителство. Дават пари за всякакво благоустрояване. Нашата галерия е била техен бенефициент. Грижат се за града и подпомагат много местни проекти”, казва Веселин Куртев.

Завръщане в Гурково

Когато е в България, се връща винаги в родния си град Гурково. Той е на входа на прохода Хаинбоаз. „Майка е тук, брат ми е тук и отсядам винаги при тях. Гурково е прекрасен малък град. Другото ми място е Пловдив, защото колегите ми са тук. В изложбата си в галерия „Възраждане” „Вихрушката на живота” показва 19 картини.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?