46

Наш актьор отказа кастинг за турски сериал, за да се дипломира

Сердар Чалъшкан е ученик на Теди Москов, направи дебют като режисьор с деца билингви

Сердар Чалъшкан е на 24  години. Завършва средното си образование в Музикалното училище в Пловдив с гъдулка, след което записва актьорско майсторство в ПУ „Паисий Хилендарски“ в класа на Теди Москов. Магистратурата си по артмениджмънт в АМТИИ защитава при Емилия Константинова. От малък мечтае да стане актьор, да се снима във филми, реклами, постановки…

За изпитите по актьорско майсторство нямал време за подготовка. Монолога, баснята и стихотворението репетирал сам пред огледалото. Избрал ги от интернет ​- „Родна стряха“ за стихотворение, а за басня - „Щъркелът и вълкът“. От 45 души приели само 15, от които се дипломирали 12.

Мечтата му е да се реализира в България, но и в Турция, защото владее книжовен турски език. Съжалява, че преди година е отказал участие в кастинг за турски сериал. Трябвало да остане няколко месеца, за да го пробват. 

„Оставаха ми три месеца до дипломирането и реших да завърша образованието си. Отказах и сега съжалявам. Можех да се дипломирам по-късно и да си опитам късмета“, разказва Сердар, но вярва, че 

животът е пред него и късметът отново ще му се усмихне.

Дипломното представление на класа Теди Москов поставил на сцената на Народния театър. Представили пиесата „Изкуството да оглупееш“ по Нил Саймън. Ролята на Сердар била тази на градоначалника, който манипулира хората от едно цяло село да бъдат глупави, за да ги върти както си иска. „Салонът беше препълнен. Всички билети за свободна продажба бяха изкупени, а публиката дълго ни аплодира. Преживяването беше невероятно“, спомня си с вълнение Сердар жеста, който направил за тях любимият учител. Представлението след това играли и в Пловдивския университет. Участвали с него и на „Сцена на кръстопът“, където директорът на Драмата Кръстю Кръстев ги поканил лично.

Другата постановка, в която Сердар участвал, е „Крал Юбю“, но заради пандемията не успели да направят повече представления.

Досега младият актьор се е снимал като статист в няколко продукции, имал е малка роля в сериала „Лъжливи рими“, снимал се е в реклама „Забележителностите на България“, а като по-малък - и като модел. Смята, че вече му е време да започне нещо по-сериозно.

В момента подготвя професионалното си портфолио

Иска да се реализира обаче в България. „Имаме кино център, талантливи актьори и режисьори. Много ми се иска да се снимат повече филми и сериали и се надявам, че ще започнат да търсят и нови лица.

Преди да започне да учи актьорско майсторство, Сердар се увличал по драмата. Попадайки в класа на Теди Москов обаче, се влюбил в комедията.

„Днешният живот е много труден и хората са заети, угрижени, с проблеми и ми се иска да правя неща, с които да ги разсмивам“, казва младият актьор.

Любовта към комедията прехвърлил и в работата си с децата билингви в училище „Гео Милев“. Поканили го като режисьор по проект  „Заедно в изкуствата“ да направи с тях класическата трагедия „Орфей и Евридика“, произведение, което децата изучават по литература. Неговото режисьорско решение обаче било да го преобразува в комедия.

„Никога не съм предполагал, че ще седна на режисьорския стол

Г-жа  Десислава Иванова от училището направи декора, тъй като е завършила „Сценични кадри“. Придържах се към основния сюжет, но добавих комедийни елементи. Добавих и допълнителни персонажи, за да им е по-интересно на децата. Те са много талантливи и емоционални, но театърът им е по-чужд като изкуство. Обичат да пеят и танцуват, но някой трябва да ги хване за ръчичката и да ги поведе“, разказва с топлина за малките актьори Сердар. 

По време на репетициите, освен като режисьор и консултант по актьорско майсторство, на Сердар му се налагало да им помага и да се изразяват правилно на български език. Дори им се карал, когато се инатят и не искат да използват по-трудни думички. Смята, че трябва да се научат да говорят правилно, защото всеки език е богатство, а ще е добре и за бъдещата им реализация.

„Отначало нямаха интерес към театъра, но постепенно им хареса. Станаха и по-сплотени. 

След 5-6 месеца репетиции успяха да преодолеят сценичната треска,

защото в началото се притесняваха. За да свикнат, поканихме на няколко репетиции техни учители и съученици и директорката Анелия Кирова, която много ги поощрява. Вече свикнаха, много се стараят, но най-важното е, че започнаха да говорят по-правилно. Това са деца билингви, които смесват български и турски език, и често ми се налага да им превеждам някои неща, да им обяснявам как да направят нещо по-драматично, как да се изразяват, но в същото време да са по-освободени и спокойни“, разказва Сердар. 

В началото децата не приемали много сериозно пиесата, често отсъствали и репетициите отпадали. Наложило се младият режисьор да им обясни, че театърът е колективно изкуство. Когато не дойде един - губи времето на всички останали, и това ги направило по-отговорни един към друг.

“Сближиха се. Когато започнахме репетициите, имаше деца, които не държаха много на външния си вид, а родителите им не им бяха създали навици да са по-чистички. По-чистоплътните се дърпаха от тях. Не искаха да се хващат дори за ръчичка. Постепенно го преодоляха, а другите почнаха да идват измити и спретнати на училище“, доволен е и от социалния ефект в работата си Сердар. Главните герои пък преодолели бариерата от

срама, че Орфей и Евридика трябва да се прегърнат накрая.

„Реших, че за да им е интересно и да се получи постановката, трябва да я направя по-забавна, с хубав край, повече песни и танци, където е силата на тези деца. Избрах финалът да е с надпяване и надиграване между доброто и злото и Орфей да спаси Евридика. Сега, след като вече е минало представлението, децата питат дали няма да правим нещо ново“, доволен е Сердар, който има желание да продължи да работи и с по-големите ученици. 

В момента той запълва времето си, като качва свои видеа в инстаграм, където има много последователи. Обича да снима по-известни дестинации, които посещава, в страната и чужбина, но е готов да се откаже от всичко, ако някой го забележи и му предложи роля.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?