Народът изви опашки за книги

Продажбите за 2017-а регистрират смайващ пазарен успех на родната литература

Стихосбирка на утвърден български автор, която обаче съдържа не нови, а издавани многократно стихове, се продава за броени месеци в тираж от 3000. От дебютния роман на млад роден писател за по-малко от година са купени 8419 броя. Български романи се търсят с такъв размах, че вече могат да бъдат наречени бестселъри. А родни творби са в класациите от типа Топ 10 на всички водещи български издателства. Тази невероятна доскоро оптимистична картина е факт по данни за продажбите на книги за 2017 г. Издателката Божана Апостолова я нарича най-добрата за българската литература в последните близо 3 десетилетия. И твърди, че времената, в които поетите мечтаеха някой да издаде стиховете им в тираж 300 броя и тайно се надяваха да се продадат половината, са свършили.

Пазарният успех на автори като Стефан Цанев, Георги Господинов и Милен Русков отдавна не е тайна за четящите хора. Но цифрите за 2017-а са впечатляващи. От стихосбирката на Стефан Цанев „Душата ми плаче за сняг” са продадени 3000 екземпляра. „Никога не е било да продадеш стихосбирка в такъв тираж, при това не става дума за нови стихове. Но това просто е най-доброто от Стефан Цанев”, коментира Божана Апостолова. От първия том на „Чамкория” на Милен Русков са купени 10 000 броя, вторият го следва по петите с 9000. От години не спада читателският интерес и към „Възвишение”, но след успеха на тези два романа хората търсят и първите произведения на Милен Русков - „Джобна енциклопедия на мистериите” и „Захвърлен в природата”. „Естествен роман” на Георги Господинов се продава от 20 години, но и през 2017-а са купени 1276 броя от книгата. Търсенето на българска литература обаче отдавна не се свежда до тези автори. Много се продават и творби на Здравка Ефтимова, Оля Стоянова, Бойка Асиова, Ангел Игов, Ани Илков, Митко Новков, Рене Карабаш (Ирена Иванова), Мая Дългъчева, Мария Донева, Силвия Томова, Таня Бейрийска, обобщава дейността на ИК "Жанет 45" Апостолова.

А първият роман на познатия досега само като млад поет Константин Трендафилов „Затворисърце” е направо феномен с продадените 8419 броя. Не по-малко успешни са младите писатели Николай Терзийски и Илиян Любомиров, чийто старт в литературата е блестящ. „Засилката си я бива”, както казва Екатерина Йосифова за стихосбирката „Лято” на Любомиров. „Вече имам 5-6 автори, които се издържат от литература”, обобщава за "своите" писатели и поети Божана Апостолова, която издава българска литература от първите години на прехода, когато това беше чиста лудост. Защото бяха времена, в които на никого не му беше до български автори, след като границите се бяха отворили за чужди писатели, чиито творби по соцвреме се купуваха с връзки или с дълго чакане на опашка.   „В първите десет години след промените - до 2000 година, се опитвахме да издаваме българска литература, но срещахме огромна читателска съпротива. Българските автори бяха някак очернени като хора, които са служили на предишната власт. Така се появи пренебрежително отношение към тях, а и в това време вратите на световния книжен пазар се отвориха за България”, казва управителят на ИК „Хермес” Стойо Вартоломеев. Така в началото на 90-те издателството пробива с поредицата „31 забравени любовни романа” . Следват модните американски автори като Нора Робъртс  и Сандра Браун, а след тях - нигите за приложна психология.

В последните години и според Вартоломеев се наблюдава възраждане на интереса към родната литература. Но част от много издаваните преди 30 години писатели са вече забравени. „Някои от старите автори не можаха да прескочат в новото време и то се оказа погреб за тях - къде са днес книгите на Андрей Гуляшки или Камен Калчев? Но тези, които оцеляха, се промениха и започнаха да пишат по-модерно. Например Владимир Зарев, чиято трилогия „Битието/Изходът/Законът” няма аналог в съвременната българска литература. Недялко Славов изведнъж избухна в новото време”, коментира Вартоломеев. Има и вече починали автори, открити чак сега от младата аудитория - примерно Блага Димитрова. „Хермес” са издали 6 нейни книги за 5 години и всички те са преиздавани. Издателството прави класация на 10-те най-продавани книги на свои автори и в нея води произведение на българска писателка  - „Бабо, разкажи ми спомен” на Ивинела Самуилова. Тя е изпреварила дори книгата на утвърдена и много четена авторка като Джоджо Мойс „Сама в Париж”.  Заглавието „Бабо, разкажи ми спомен” може би звучи подвеждащо, защото не става дума за детска книжка. Главната героиня е млада дама, която отива да пише дипломна работа в планинско село и там заварва 50-60 възрастни хора, които живеят едновременно и в 21. век, и в старото романтично време. Тиражът за 1 година е минал 10 000 екземпляра и от „Хермес” вече са отпечатали нови 3000 бройки.

В Топ 10 на „Хермес” за м. г. е и „Калуня Каля” на Георги Божинов, чийто тираж вече е над 30 000 екземпляра. Третата книга е „Камбаната” на Недялко Славов, която вече е претърпяла 5 издания. Така че гладът за български текстове е факт. Защото хората четат не само литература. Показва го успехът на разговорите на журналиста Александър Андреев със социолога Андрей Райчев "Време и всичко". „Изтрепаха се да я купуват”, казва в типичния си стил Божана Апостолова. Ала има и един контрапункт - той се съдържа в твърдението на  собственика на книжарници „Хеликон” Данчо Панайотов, че от книгите, които се купуват, се четат не повече от 10-15%. „Това е шеговита фраза. Но все пак ние можем да кажем колко книги сме продали, но колко са прочетени - не”, казва Стойо Вартоломеев. Но пък, от друга страна, времената, в които хората купуваха книги на метър - колкото да запълнят библиотеките си, също са свършили. Подобно нещо сега би било напълно пазарно необосновано. А и вече не е въпрос на масов престиж да имаш пълна с книги библиотека.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?