49

Народният оркестър на БНР с високо отличие

Най-високото отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“ получи Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов на юбилейния си концерт по повод 70 години от основаването. Събитието се състоя в препълнената зала „България“ с участието на емблематични гласове от различни региони на страната, хор „Мистерията на българските гласове“ и аса сред акордеонистите Петър Ралчев. Той вдигна публиката на крака с невероятното си „Пловдивско хоро“, което записва преди 34 години за грамофонната си плоча по аранжимент на Димитър Трифонов.

На концерта бяха отличени диригентите в годините досега, както и музикалните продуценти от БНР, работили с него. Подчертано беше, че най-дългогодишният диригент сред тях е Христофор Раданов, който твори с народния оркестър цели 20 години и оставя за фонда на Радиото над 1200 композиции и обработки.

Водеща юбилейния концерт беше актрисата Силвия Лулчева, която проследи историята на оркестъра от основаването му през 1952 г. досега и представи всеки един от изпълнителите по неповторим начин. 

Певците, които застанаха до виртуозните инструменталисти, бяха Цветанка Варимезова, Галина Дурмушлийска, Тодор Кожухаров, Данислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Нели Андреева, Дарина Славчева, Цонка Димитрова, Христина Анастасова, Христо Косашки, Димитър Лукарски, Димитър Арнаудов и Петя Панева.

Досега Народният оркестър е реализирал над 20 хиляди записи за фонда на Българското радио, като голяма част от тях са със статут на класика в българското фолклорно изкуство.  За юбилея бе издаден двоен албум, съдържащ 42 песни и инструментални пиеси с музикален продуцент Кристиян Неделчев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Емил Захариев

Емил Захариев

21.11.2022 | 07:39

В концерта нямаше нищо оригинално и впечатляващо. Рекламен шум. Дори класиката на Коста Колев беше изпълнена лошо...

Отговори
3 0
Весела Вълкова

Весела Вълкова

20.11.2022 | 14:27

Изключително слаб концерт, аплодиран наполовина от роднини и приятели на участниците. Вече няма критерий за нищо. Оркестърът е слаб, аранжиментите безлични. Нито следа от някогашното звучене по времето на Коста Колев и оригиналността по времето на Христофор Раданов. Слаби солисти и една отдавна вече бивша "мистерия". Награди от един никому неизвестен съюз с нелигитимен председател. Диригент палячо, вписал се в подмяната на ценности в съвременна жална България.

Отговори
4 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?