4020

Наричат го любимец на народа: Кларнетистът Никола Илиев стана новият почетен гражданин на Пловдив

Първите хора, които записва в радиото, кръщава на селата Конуш и Труд

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив представя най-вълнуващите новини и събития от света на фолклора.

На последното си заседание преди празниците пловдивският Общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ известния тракийски кларнетист Никола Илиев от Конушенския оркестър.

Званието за музиканта е за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. В решението се казва, че Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, която обогатява културния пейзаж с непреходната стойност на Тракийската народна музика. През 60-годишната си кариера Илиев и неговият Конушенски народен оркестър демонстрират изключително майсторство и страст, представяйки богатството на българската музикална традиция на национално и международно ниво.

Никола Илиев е признат за своя изключителен принос към опазването, съхраняването и развитието на музиката на България в страната и чужбина, а като доказателство за това са цитирани анотациите на признатите музиколози проф. Тимоти Райс от Калифорнийския университет в САЩ, проф. Марк Леви, проф. Чарлз Найдик и други. Известен е фактът, че маестро Илиев е ученик на проф. Петко Радев в Държавната музикална консерватория в София, където се оформя като изключителен музикант. Регистрирал е над 50 записа за фонда на Радио София, над 400 в Радио Пловдив, издава 5 дългосвирещи плочи, множество албуми на аудиокасети и компактдискове.

Конушенският народен оркестър под негово ръководство се отличава с повече от 5000 концертни изяви, ставайки емблематичен за българската културна идентичност, особено в контекста на Пловдив като дългогодишен център на изкуство и музика.

Любопитен факт е, че първите хора, които записва в Радио Пловдив с Тодор Пращаков, Събчо Генчев и Асен Мусов, са кръстени на родното му село Конуш -„Конушенско хоро“, и на село Труд, откъдето са корените на съпругата му. Първото име на село Труд е било Климентиново и затова го кръщава „Климентиновско хоро“.

В най-продуктивните си години Никола Илиев  е съпровождал на цяла плеяда известни певци, като Вълкана Стоянова, Стайка Гьокова, Недялка Керанова, Бинка Добрева, Янка Иванова, но най-много записи има с дългогодишната солистка на оркестъра Таня Досева. Преди 20 г. писателят Георги Стоянов издава книга повест за него, озаглавена „Любимец на народа“, в която е събрал житейския и творческия му път. Тогава, през 2004 г., кметът д-р Иван Чомаков му връчи и почетния знак на Пловдив.

През месец март известният тракийски музикант навърши юбилейните 80 житейски години и сега прекарва повече време в родното си село Конуш, на което е кръстен и оркестърът му. Музикалното наследство в рода продължават синовете Илиян и Симеон, които са също кларнетисти, но живеят и творят в чужбина.

Почетното звание на Никола Илиев ще бъде връчено на специална церемония през месец май. Седмичното предаване за българска народна музика по Радио Пловдив „От дума на дума“ посвети един час на неговата музика.

Три дни празници на минералната вода в Баните

От 4 до 6 май са дните, посветени на минералната вода в родопската община Баните, област Смолян. Изключително богата музикална и развлекателна програма са предвидили организаторите за жителите и гостите.

Сред съзвездието на народни изпълнители са Виевската фолкгрупа на Емил Узунски, Албена Вескова от ансамбъл „Българе“, Светла Дукатева, Златко Кафеджиев, Хамид Имамски, Тинчо Севдалинов и оркестър „ПИМ“, както и оркестър „Тракийско настроение“.

Специални участници от попизпълнителите в община Баните ще бъдат Тони Димитрова, Графа, Деси Добрева, ще има вечер на сръбските и гръцките хитове с изпълнители от нашите съседки. Ще се изявят и всички самодейни състави в селищата на община Баните с концерт на 5 май.

  Фолкновини

  • Откриват се 51-вите майски културни тържества в община Първомай, които продължават през целия месец. Със специален концерт на 9 май ще се отбележат 40 г. от основаването на ансамбъл “Първомай“.
  • 300 певци, танцьори и музиканти участваха на фолклорния фестивал на местните гозби “Моминска трапеза“ в Момино село на 4 май.  Свири оркестър “Феникс“ с ръководител Христо Коритаров.
  • Известният вокален хор “Ваня Монева“ отбеляза 30 години от основаването си с концерт в столичната зала “България“.
  • На 5 и 6 май е празникът на село Болярци, община Садово. Кметството ще раздаде курбан за здраве в параклиса “Свети Георги“. Ще свирят музикантите от оркестър “Оникс“.
  • Любимите народни изпълнители, родени в началото на май, са Шинка Чотрева, Севдалина Спасова, Илия Учиков, Иво Ралчев, Петко Бонев, Руска Добрева и Стефан Мерков - солист на Виевската група.Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?