Напусна ни Иво Барев - певецът, завършил медицина

Николай Чапански

Тази седмица се разделихме с певеца Иво Барев, който ни напусна на 76-годишна възраст.

„Ромският славей“, както е известен Иво в музикалните среди, посвети повече от 45 години от живота си на песента и на активна концертна дейност. Творческият му път започва с народните песни.

Роден е в Бяла Слатина, където израства сред даровити певци и музиканти. Още в младежките години се налага  като един от добрите певци на цигански песни, които през 70-те години се оказват забранени и името му става популярно от радиоефира със записи на тракийски народни песни. Животът го отвежда в Хасково, а след това - и в Пловдив, където се установява за постоянно.

Иво Барев успешно завършва медицина, но песента е тази, която определя живота му по-нататък. През 1974 г. започва активна концертна дейност с групата „Къдрава антена” по покана на известния акордеонист Иван Шибилев. Това става на един от традиционните музикантски срещи пред аптека „Марица“, които се случвали всеки четвъртък. На музикантския пазар Шибилев пожелал да се запознае с нашумелия по това време Иво Барев и след кратък опознавателен разговор го поканил в неговата група към Концертна дирекция. Оттам нататък окончателно дал гръб на медицината и животът му тръгнал на колела. Кръстосвали страната надлъж и шир, но и печелил добре. Известно време пее и с оркестър „Тракия” на Иво Папазов.

Първите си записи на народни песни регистрира в Радио София през 1981 г., а преди това влиза в студиото на Радио Пловдив и Радио Стара Загора. Песните, които изпълнява, имат тракийско звучене и много от тях са по негова музика и текст. Сред най-известните са: „Димитър конче стягаше”, „Индже през гора вървеше”, „Засвирили са дор три гайди”, „Мама на Севда думаше”, „Деница по двор ходеше“ и други. Последните две е посветил на дъщерите си. Има издадени касети и дългосвиреща плоча с цигански песни, които са били в огромни тиражи. През годините е работил с композиторите Емил Колев, Димитър Колев,  Христо Урумов и др.

Най-много участва в концертни програми на морските ни курорти „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”, а в годините е бил ръководил на групите „Добро настроение” и „За всекиго по нещо”. Създава дори и собствена - „Цигански табор”, в която танцуват и дъщерите му Албена, Севда и Деница.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?