Следвайте ни

Най-заслужилите пловдивчани трябва да се помнят

viber icon

Величка ШОПОВА, депутат от партия ГЕРБ, член на Парламентарната комисия по култура и медии

Пловдивската изложба „Род, Семейство, Отечество" гостува в Народното събрание. Тя беше открита по повод Деня на народните будители и представя най-заслужили пловдивчани от известни фамилии. Много от тези дейци оставят трайна диря в българския живот и парламентаризъм. Иван Евстатиев Гешов е първият председател на Областното събрание на Източна Румелия, председател на 11-ото и 15-ото Обикновено народно събрание и министър-председател на България от 1911-а до 1913 година. Д-р Константин Стоилов е министър-председател през 1887 г. и от 1894 до 1899 г. Д-р Георги Вълкович, Костаки Пеев, Д-р Ст. Чомаков, Тодор Кисяков, Никола Генадиев и Хр. Г. Данов са избирани многократно за народни представители. Изложбата ще гостува на Народното събрание до 10 ноември 2009 г.

- Защо решихте да направите тази изложба в НС и каква е идеята й?

- Тази изложба е по инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. По време на честванията за Деня на Съединението експозицията беше в Историческия музей и госпожа Цачева помоли тя да гостува и в Парламента. Идеята на изложбата е да бъдат представени пловдивските родове, участвали в политическия живот на България. Пловдив е известен с множество буржоазни фамилии - Чалъковци, Чомакови, Муравенови, Гешови, Обрейкови, Кудоглу, Калпакчиеви и др.

- Кой помогна за нея?

- Това е съвместна инициатива с Регионалния исторически музей, областния управител на Пловдив Иван Тотев и мен. Експонатите са от фондовете на Историческия и на Етнографския музей в Пловдив. В кулоарите на парламента ще бъдат изложени 22 от 33-те пана, като така гостуването е с отворен край, за да може да се представят и другите най-заслужили пловдивчани от известни фамилии. Цялата организация по транспортирането и финансирането поехме аз и областният управител Иван Тотев.

- Какво кара един политик да се обърне към историята?

- Няма нищо лошо да си спомним за тези достойни българи и пловдивчани, които са участвали в политическия живот на страната. Трябва да помним техните пример, работа и достойно поведение и да ги следваме с действията и делата си. А и трябва да си спомняме историята от време на време.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?