Най-заслужилите пловдивчани трябва да се помнят

Величка ШОПОВА, депутат от партия ГЕРБ, член на Парламентарната комисия по култура и медии

Пловдивската изложба „Род, Семейство, Отечество" гостува в Народното събрание. Тя беше открита по повод Деня на народните будители и представя най-заслужили пловдивчани от известни фамилии. Много от тези дейци оставят трайна диря в българския живот и парламентаризъм. Иван Евстатиев Гешов е първият председател на Областното събрание на Източна Румелия, председател на 11-ото и 15-ото Обикновено народно събрание и министър-председател на България от 1911-а до 1913 година. Д-р Константин Стоилов е министър-председател през 1887 г. и от 1894 до 1899 г. Д-р Георги Вълкович, Костаки Пеев, Д-р Ст. Чомаков, Тодор Кисяков, Никола Генадиев и Хр. Г. Данов са избирани многократно за народни представители. Изложбата ще гостува на Народното събрание до 10 ноември 2009 г.

- Защо решихте да направите тази изложба в НС и каква е идеята й?

- Тази изложба е по инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. По време на честванията за Деня на Съединението експозицията беше в Историческия музей и госпожа Цачева помоли тя да гостува и в Парламента. Идеята на изложбата е да бъдат представени пловдивските родове, участвали в политическия живот на България. Пловдив е известен с множество буржоазни фамилии - Чалъковци, Чомакови, Муравенови, Гешови, Обрейкови, Кудоглу, Калпакчиеви и др.

- Кой помогна за нея?

- Това е съвместна инициатива с Регионалния исторически музей, областния управител на Пловдив Иван Тотев и мен. Експонатите са от фондовете на Историческия и на Етнографския музей в Пловдив. В кулоарите на парламента ще бъдат изложени 22 от 33-те пана, като така гостуването е с отворен край, за да може да се представят и другите най-заслужили пловдивчани от известни фамилии. Цялата организация по транспортирането и финансирането поехме аз и областният управител Иван Тотев.

- Какво кара един политик да се обърне към историята?

- Няма нищо лошо да си спомним за тези достойни българи и пловдивчани, които са участвали в политическия живот на страната. Трябва да помним техните пример, работа и достойно поведение и да ги следваме с действията и делата си. А и трябва да си спомняме историята от време на време.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?