Следвайте ни

Най-възрастният музикант на Момчиловци: Чакат ме да умирам, аз напук свиря по цял ден

viber icon

93-годишният Петър Анилов продължава да събира публика по сцените в Устово и Райково

 

Петър Анилов е най-възрастният действащ музикант в родопското село Момчиловци. Къщата му винаги се оглася с народна музика и с часове свири на любимия си кларнет и саксофон. Той свири и във всички пенсионерски клубове в Момчиловци, Устово, Райково и на сцената на читалище „Орфееви гори“, откъдето е започнал.

Доайенът на момчиловските музиканти е роден през 1927 г. и след като завършва основното образование в родното си село, продължил да учи в райковската гимназия. После завършил и Минен техникум в Перник със специалност минен техник. Две години като ученик в райковската гимназия чакал да получи кларнет и да почне да свири, понеже инструментите в училището били само два и вече били заети. Трябвало някой да завърши и тогава да предаде кларнета на друг желаещ да свири. От 1944 г. Петър Анилов взема в свои ръце любимия кларнет и досега той е негов верен приятел в живота.

След завършване на гимназията Петър Анилов учителства в ардинското село Дрянка, където заедно с Тодор Хоптериев са били единствените учители по онова време. Двамата събират общо парите от първите си заплати и отиват до Пловдив, за да му изберат първия собствен кларнет. Така започва интересният творчески път на музиканта Петър Анилов. Работил е в „Горубсо“, Мадан, като бомбаджия, началник на миньорска смяна, минен техник, но никога не е загърбвал музиката. Бил е душата на всяка компания с кларнета си. Свирил е с много самодейни групи и състави в Родопите и затова има приятели навсякъде. Над 20 години има трудов стаж и в пловдивския Домостроителен комбинат в Завод за едри панели в годините, когато се е строил  ЖР „Тракия“, бил е дори и шофьор на такси.

През 1972 г. в Рудозем сформира първия състав, който носи неговата фамилия - формация „Анилов“. Свири и в оркестър „Орбита“ с ръководител Никола Караманджуков. Над десет години твори с чепелареца Петър Найденов, но най-голяма част от музикантския му живот е свързана с оркестъра на Тодор Пичуров от Момчиловци. С акордеониста Сотир Каневски, от същото село, били голям тандем и често ги търсили в компании, сватби и веселия из района. Голяма гордост за него е, че е свирил с прочутата Леновска народна група в годините, когато е била хит по сватбите.

След 50 години трудов стаж Петър Анилов се установява в родното си Момчиловци. Той е награден от Община Смолян с почетната значка на града за 90-годишния си юбилей преди три години.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

pyouhnbd

pyouhnbd

27.01.2020 | 05:33

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?