44

Най-младият учител в Музикалното възроди акордеонната школа

Музикантът подготвя поредица от презентации за инструмента в детските градини на Пловдив и региона

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив 

 

30-годишният Александър Маринов привлича като магнит деца, които искат да свирят на акордеон в Пловдив. Той е сред най-младите и талантливи учители в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в града под тепетата. Идната седмица на 14 юни в залата на училището Александър Маринов ще представи концерта си „Магията на акордеона“, посветен на 30-годишния му юбилей. Обещава разнообразна програма, в която е включил класическа музика, джаз и фолклор.

Александър е преподавател по акордеон в НУМТИ „Добрин Петков“ от две години и вече резултатите са впечатляващи. Все повече деца се записват в музикалната му школа от 1. до 12. клас. В концерта следващия петък ще вземат участие Светлина Христова - джаз певица (дъщеря на известния китарист и педагог Веселин Койчев), Нина Сталева - преподавател по флейта в НУМТИ „Добрин Петков“, Таня Георгиева - певица, и оркестър „Ритъм“, чийто ръководител от миналата година е Александър Маринов.

Оркестъра наследява от баща си Георги, който е сред най-известните майстори на духови музикални инструменти в Пловдив и основател на ученическите духови формации в Първомай, Стрелча и Перущица. Формацията, на която дава нов живот, днес може да се види и чуе по различни събития из страната - от извеждания на булки до събори и фестивали из градове и села. До него на сцената са талантливите музиканти Запрян Запрянов - кларнет, Никола Гайдаров - кавал, Явор Тасков - клавир, и Альо Аргиров - барабани.

Александър е израснал сред купища музикални инструменти в работилницата на баща си и благодарение на него се влюбва завинаги в акордеона. Хваща го за първи път на шестгодишна възраст и един ден искрата пламнала. По цял ден държал едно малко столче в скута си и имитирал, че свири на акордеон. С отличен успех завършва както училището, в което сега е преподавател, така и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Сега неговата школа по акордеон в Пловдив е отворена за всеки, който иска да свири на този инструмент. Обучаващите се в школата са от 5- до 55-годишни и все повече се увеличават. От този месец започва да подготвя за прием в Музикалното училище и внука на неповторимия виртуоз Петър Ралчев, един от неговите кумири. Досега учениците на Александър Маринов са носители на награди от престижни конкурси в България, Сърбия, Англия, Латвия.

Учениците по акордеон в НУМТИ „Добрин Петков“ със своя преподавател

Амбицирал се е да подготви поредица от презентации за акордеона и възможностите му в детските градини на Пловдив и региона. С такъв подход децата проявяват още по-голям интерес към инструмента. Самият той ще изнесе самостоятелен концерт на националния конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“ в Нови пазар, на който също е лауреат от предишни издания. Това е един от малкото конкурси в България, утвърдени в програмата за закрила на деца с изявени дарби.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?