Най-добрите планинарски филми превземат Филмовите нощи днес

За поредна година „Филмови нощи Филипополис“ ви предлага да видите новата селекция на планинарския и спортен филмов фестивал за късометражно кино БАНФФ. Сред подбраните заглавия има по нещо за почитателите на катеренето, ските, планинското колоездене, бейсджъмпинга и др. Припомняме ви също така, че в петък вечер ще можете да видите екшън класиката на братя Уашовски „МАТРИЦАТА” на голям екран.

Прожекциите на десетте филма от БАНФФ 2018  ще започнат от 21:10 със „Surf the Line”, посветен на Летящите франсета, след него идва ред на „Denali’s Raven”, който разказва за катерачката, скиорка и гид Лейан Фалей, която за да съчетае своя приключенски  дух с отговорностите на това да бъде родител, ще трябва да се научи да лети. Следва скиорският „The space within” с красивия, мек Японски пресен сняг, както и „Intersection: Micayla Gatto” за колоездача Микайла Гато, който въвежда зрителя в своя свят на атлет и артист, препускайки през красиво създадени шедьоври, където цветовете оживяват и реалността се смесва с изкуството.

Малко по-късно ще бъде прожекцията и на най-дългия филм от селекцията. Това е канадският „The Last Honey Hunter”, в който Мауле Дхан Рай е последният човек в отдалеченото непалско село Саади, посетен в съня си от гневния горски дух, наречен Ронгкеми. Ако никой друг в селото няма този сън, стара традиция от поколения може да умре. Следва забавният „Imagination: Tom Wallisch”, в който едно хлапе, благодарение на въображението си ще контролира всичките движения на скиора, когото вижда. Следват бек флипове, скокове от покриви, пързаляне по рейлове… „Where the wild things play” ще ви покаже защо няма толкова жени в приключенската индустрия, независимо дали става въпрос за ски, катерене или рафтинг.

В „Loved by all: The Story of Apa Sherpa” герой е Апа Шерпа – изкачвал Еверест 21 пъти, а в „Tsirku” екип от атлети се отправя на пътешествие, с цел да се справи с легендарните вълнообразни ребра на ледника Tsirku, разположен дълбоко в планините, където Аляска, Британска Колумбия и Юкон се срещат. В последния ни филм „Safety Third” ще видите как Брад Гобрайд надхвърля пределите на смелостта и пътя му от зле замислените и защитени катерения до невъобразимите соло изкачвания и възстановяването му от падане със счупване на гърба, до едно от най-трудните изкачвания в кариерата му.

Билети на касата на кино „Орфей“ от 19.30 до 23.30 ч или онлайн на boxoffice.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?