Награждават с „Нестинарка“ проф. Бураджиев

Тазгодишната награда за народно песенно и танцово творчество „Нестинарка“ отива при проф. д-р Костадин Бураджиев. Призът ще бъде връчен официално на 26 август на сцената на Летния театър по време на тържествената церемония, с която ще бъде открито 47-ото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас.

Специални гости на събитието ще бъдат големите български народни певици Валя Балканска, Калинка Згурова и Янка Рупкина, както гайдарят на Родопа планина Петър Янев и оркестрите "100 каба гайди" и "Дельо Хайдутин". 

Проф. Бураджиев допринася много за издигането на равнището на ПФА "Добруджа",  с който е изнесъл над 1000 концерта в България и много страни в света, между които Германия, Холандия, Белгия, Италия, Русия, Китай, Тайланд, Лаос и др.

Той е написал емблематични хорови и оркестрови пиеси, музикално танцови сюити за почти всички професионални ансамбли в България. Неговият богат творчески репертоар се изпълнява и от десетки самодейни хорови и инструментални състави.

В момента той е зам.-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Творческият път на композитора е съпътстван с множество награди на Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?