71

Награда "Пловдив" разпали спорове в творческите гилдии

Церемонията ​за връчването на Награда „Пловдив” ще​ се проведе за пореден път в навечерието на 24 май. Очакват я 12 пловдивчани и творчески формации, а кметът Здравко Димитров ще определи носителя на наградата за цялостно творчество, чиито лауреати досега са Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева и Кръстю Кръстев. Пълният списък на номинираните ще стане ясен днес. 

Награда "Пловдив", която съществува от десетилетия, обаче е и обект на сериозни нападки от години - най-вече с редицата „недомислия”, както се изразяват критиците й. 

 

Най-голямата критика относно Награда "Пловдив" се върти около това, че градът, макар и доста голям, е в същото време малък, опре ли до култура.

"Тук винаги има зависимости, винаги има шуробаджанащина! Какво лошо има да се поканят дори хора от чужбина за комисиите, ако Общината се цели в това да вдигне престижа на наградите за постижения, и тя да е авторитетна, а не като сега: Три пъти съм носител на Награда "Пловдив"! А защо винаги трябва да се дава? Защото творците щели да се сърдят!", обяснява Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес”.

Спомня си, че преди време един от участниците в комисиите е предложил дори

в журитата да има хора от други градове. 

„И всички ревнаха: нямаме ли достатъчно специалисти в Пловдив!”, припомня той.

Шефът на Пловдивската обществена телевизия Евгений Тодоров, който е носител на наградата, подчертава, че от 20 години именно по тази причина не участва в комисиите за присъждането й. Според него наградата за журналистика не бива да се присъжда от колеги.

„Това е контрапродуктивно. Преди години попадах на откровени договорки - сега ще гласувам за тебе, а догодина ти за мене! И така се въртяха наградите”, разказва той. Според него в комисията за наградата за журналистика трябва да има един по-шарен комитет ​- може и от хора от всички журита. „Когато предложих това, ми опонираха: а кой ще дава наградата по архитектура?”, спомня си той.

Според него другото абсурдно нещо е, че наградата се дава за журналистика само в сферата на културата. В цял свят тя се присъжда за разследваща, гражданска, цялостна журналистика. „А ние даваме за това кой е отразил премиерата на операта или изложбата на модерното изкуство. Това са глупости на търкалета!”, категоричен е Евгений Тодоров.  

Арх. Димитър Балджиев, който е автор на новия проект за кино „Космос”, не счита, че трябва да се канят външни хора за определяне на призьорите. „Очаква се тя да третира някакви проблеми в града. Чуждите архитекти вероятно няма да са толкова компетентни и като архитектура ще оценят нещо ефектно, но не и важно за града. Какъв ефект има то върху Пловдив, само пловдивчани могат да кажат. Затова 

пловдивчани трябва да присъждат Награда „Пловдив”,

убеден е арх. Балджиев.

Сдружението на Емил Миразчиев бе номинирано преди с инициативата „Артпозитив” за раздела „Съвременни мултижанрови изкуства”. И негодува, че тя е присъдена на студентска изложба от пловдивски ​вуз. „Какво точно й е мултижанровото на тази изложба? Масовката в журитата не е на добре - искат всички да са доволни и да уйдисат на всеки. Можете ли да си представите Румен Жеков колко пъти е предлаган и да няма Награда „Пловдив”! Кольо Карамфилов също чак през 2004-та бе удостоен по някакъв странен начин. Има много качествени неща, които не влизат в номинациите”, убеден е Миразчиев.

Той смята и че механизмът на номинациите е сбъркан. „Ако направя нещо сериозно, мен кой ще ме предложи? То е нескромно. Повечето, които са предлагани, намират някакъв приятел, който да ги предложи”, разказва той. Затова иска да се назначат по няколко сериозни професионалисти и те да направят комисия, която да е ангажирана дори финансово, но да следи културните процеси през годината. „И да им дадат по един бадж, та да посещават всички мероприятия без пари! Това трябва да са фотограф, артист, архитект, художник”, предлага Миразчиев. 

Той смята, че решението кметът да избира кой да вземе наградата за цялостно творчество също не е добра. "Разбирам да дава награда за волейболни постижения! Трябва да има борд от съветници около кмета, които да решават това и да са ясни тези хора", добавя авангардистът.

През годините има не една и две странни номинации 

​- една година наградата ​за журналистика получи списание, което в един от броевете си описало квартал „Кючук Париж”! В града има два държавни театъра и един малък частен. Има прекрасна балетна трупа към Държавната опера, един мегаансамбъл „Тракия” и трупата за мюзикъли на Николай Серафимов. Колко номинирани може да има в разделите „Танцово изкуство” и „Театър”? През колко години трябва да се въртят, за да вземат пак наградата?

Най-лесна по отношение на избора е наградата за изобразително изкуство. Само членовете на Дружеството на пловдивските художници са над 450 души! Тази година предложените за приза са Георги Щърбев за юбилейната му изложба „Недовършени сезони” и невероятният илюстратор Борис Стоилов.

За „Танцово изкуство” сега са номинирани ансамбъл „Тракия”, балетът на Операта и Николай Серафимов за мюзикъла „Дали е любов”. В раздел „Театър” се борят Ивомир Игнатов - Кени от театър „Хенд” с антивоенната комедия „Една голяма, седем малки” и „Солунските съзаклятници” на Драматичен театър. Кукленият театър е номиниран в друга категория. За фотография номинация има изложбата на фотографа Атанас Кънев и Елена Панайотова, която се казваше „Извън Африка”. В нея бяха показани над 160 фотографии, които двамата са снимали по време на пленер в Кения. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
награда  МИЧ'КЮР за всеки Ор'так, и Пак, и Пак...

награда МИЧ'КЮР за всеки Ор'так, и Пак, и Пак...

30.04.2023 | 15:53

Престижът на грозната залежала бронзова БУ'ЦА отдавна е спаднал под Премия МИЧ'КЮР –подобно на редица други идио'тизми из горкия ни Град– и наистина опира до пласмент на продукцията на производственНите мощности на Една ФИРМА / Леярна. Щом "арх" илийко николов дето щял да бута административния билдинг за да си сложи "оперетата" има три МИЧК'ЮРА, щом Миразчиев също бил с три-четири оти е върховен – – – всичко е ясно: бок'лук!

Отговори
2 0
Жана

Жана

30.04.2023 | 09:01

За Е.Т. След статията на Кеворкян пенсионера ЕвГенчо Тодоров е известен в цяла България, като лъжец? Неговата титла за почетен гражданин на Пловдив е абсурд. Може ли лъжец да бъде Почетен гражданин? Защо автора прави реклама на Е. Т. С това интервю? Трябва ли пловдивчани да вярват на лъжец?

Отговори
1 2
излишно МНОГО категории! До половин дузина, не за Танго отделно  Валс!

излишно МНОГО категории! До половин дузина, не за Танго отделно Валс!

30.04.2023 | 00:00

Наистина =особено категория ТАНЕЦ (?!?)= така нагласено трима-четирима Ортаци от Гилд... ПОДГИЛДИЙКА ша има да си разменяват залежалата бронзова хубави... БУЦА през година. (Освен ако целта е да се продав... 'арчат хубавините от производствените мощности на Леярната...?). Никаква "танцова изкуственост" не се забелЕзва с просто око у Филибето, ч да не се лъжемЕ... най-много ЧЕТИРИ категории вместо 14 (44?) за всяка година: =МУЗИКА= =СЦЕНИЧНИ= =ВИЗУАЛНИ= =КНИЖОВНИ= към които айде една =ОБОБЩАВАЩА= от кмет/съветници, ама не от тоя "кмеЦтващ" ... Журьори могат само пловдивски авторитети и то признати и предварително обявени (както впрочем и за всякой конкурс – който се прави не толкова от състезателите колкото от СЪДНИЦИТЕ!)

Отговори
1 1
излишно МНОГО категории! До половин дузина, не за Танго отделно  Валс!

излишно МНОГО категории! До половин дузина, не за Танго отделно Валс!

30.04.2023 | 00:07

Такъф-онакъв Евгений Т. важното е, че е Почетен Гражданин първо, а още по- важното е не #КОЙ ами КАКВО КАЗВА! Ф конкретнио случай открай-докрай каквото каза за Буца ПЛОВДИВ е вярно, правилно, Строго и СПРАВЕДЛИВО! Хейтъри съскат - нека

Отговори
1 1
излишно МНОГО категории! ТОПКАВИ изкуства =футбол, волей, баскеД, ГОЛФ

излишно МНОГО категории! ТОПКАВИ изкуства =футбол, волей, баскеД, ГОЛФ

30.04.2023 | 00:41

Така както е тръгнало Буца ша давт за Ръченица отделно от Фламенко, майни! СТАТИЧНИТЕ изкуства (Визуални, Словесни, Архитектура, които нямат времетраене пред зрител) се отделят от СЦЕНИЧНИТЕ (Театро, ОпереткаОткрехната, Мюзикълче, Цирк, Стрип, Цигулка,, Виола, Виолончелло, Танец които траят едно представлени врема след което ги сънуваме и разказваме на внучките) = и ...КРАЙ, толкоз, стигат всяка година по две награди ПЛОВДИВ

Отговори
1 1
Нели

Нели

30.04.2023 | 02:57

Никакви награди “ Пловдив”! Пловдив е във финансов дефицит!

Отговори
2 1
Нели

Нели

30.04.2023 | 02:59

Защо ние данъкоплатците трябва да пращаме за този цирк?

Отговори
2 1
награда  МИЧ'КЮР за всеки Ор'так, и Пак, и Пак...

награда МИЧ'КЮР за всеки Ор'так, и Пак, и Пак...

30.04.2023 | 16:04

О, Нели! "Милионите ТИ за Стадионите МИ" е девизът на сегашния кмеЦтващ баскетБОЛЕН мозъклия. Освен ТОПКАджиски Науки, Теории и Практики друго нЕма в кокала между ушите му. Ама да не мислиш че харчи за добрия стар ГРАДСКИ СТАДИОН? Не бе, за клубните игрища на свои Ортаци ЧАСТНИЦИ. Значи Градът ни НЕ Е В ДЕФИЦИТ щом си позволяваме такива харчове за сметка на внучките ти

Отговори
1 0
Приказка за стълбата

Приказка за стълбата

29.04.2023 | 11:55

Евгени Тодоров чел ли е “ Приказка за стълбата” от Христо Смирненски? Има 2 образа и е добре да се замисли кой от тях двамата е той?Преди дни той беше разобличен от Кеворк Кеворкян в лъжа и нагло продължава да взима отношение по теми свързани с култура, морал и т. н.!!! Е на кой Ви заприлича Евгени Тодоров от “ Приказка за стълбата”???

Отговори
4 1
как'Сиика

как'Сиика

29.04.2023 | 14:49

В какво го е разобличил Кеворк? Я кажете нещо повече

Отговори
1 0
Невъзпитан

Невъзпитан

29.04.2023 | 15:11

Наглец е бай ви Генчо от ПОТната тИлИвизия ! Арменецът е остър , но е прав за това , че бай ви Генчо се прави на герой бадева ! А колко търча да го приемат в партията,а сега демократ на демократите...

Отговори
2 0
27.4.2023 в. “ Труд”

27.4.2023 в. “ Труд”

29.04.2023 | 16:51

Кеворк Кеворкян статия 27.4.23 в 24 часа - право на отговор за книгата “ Нери”

Отговори
2 0
"добра – лоша  = друга вече НЯМА"  = ПОТВ

"добра – лоша = друга вече НЯМА" = ПОТВ

30.04.2023 | 01:41

Към ПОТВ упрекът е, че е махленска, провинциална, дребнотемие. Да беше седнал Е.Т. да изгледа СЕБЕ СИ (пък и открай докрай въздухарските "рубрики") колко са смотани че да си свери будилника...

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?