Следвайте ни

Легендарен кларнетист оживя в 3D картина

viber icon

Малкото димитровградско село Бодрово оживя с мелодиите на легендарния тракийски кларнетист Стойчо Кузмов. Името му свързваме с прочутата Първомайска народна група като един от основателите и ръководители със Стефан Филипов. През октомври се навършиха 100 години от рождението на Стойчо Кузмов и по този повод в родното му Бодрово беше открита нова сцена, изрисувана с лика му и 3D ефект. Картината е дело на младата художничка Цвета Георгиева, която рисува картината в продължение на месеци, като включва и емблематични места за селото - параклисите, чешмата и красивата природа. Идеята за провеждането на творческата среща в чест на Стойчо Кузмов е на председателя на читалище „Бодрост 1885" Румен Янков, подкрепен от кметството и цялото население.

На тържеството присъстваха дъщерята на музиканта Верка Стойчева от Хасково, сестрата му Мария Карадимова от Първомай и неговата внучка Светла. Те донесоха и изложиха кларнета, с който е свирил до последните дни на живота си. Закупил го през 1941 г. и изсвирил с него емблематични народни мелодии за цяла Тракия. Това е същата година, когато Стойчо Кузмов се мести да живее от Бодрово в Първомай и постъпва на работа в тъкачната фабрика. Първите му изяви са с група „Веселите момчета" и „Джаз Рунти".

"Този кларнет татко го имаше от царско време и го пазеше като зениците на очите си. Решихме да го запазим като скъп спомен за него. Идваха много музиканти с желание да го закупят, искаха го и от читалището в Първомай, но ние решихме да го запазим като семейна реликва", заяви през сълзи дъщеря му Верка.

Пред новата музикална сцена имаше и табло със снимки на Стойчо Кузмов, също запазени в семейните архиви.

Гост на празника в Бодрово беше кметът на Първомай Ангел Папазов, който поздрави организаторите и наследниците на известния тракийски музикант.

Завиха се кръшни хора с музикантите от оркестър „Орион", Хасково, а до тях на сцената се качиха Николай Трифонов от оркестър „Славяни", Митко Димитров от Пилашевския оркестър, Динко Николов и Георги Георгиев - Ахматовеца, който и до днес свири в стила на Стойчо.

С песни от местната фолклорна група бяха поздравени всички гости, а творческата биография беше представена от Христина Ангелова - секретар на читалището. От следващите години се замисля да има и традиционно надсвирване -музикантска среща с мелодиите на прочутия тракийски кларнетист.

На снимката:  Новата музикална сцена и хорото пред нея в село БодровоДъщерята на Стойчо Кузмов - Вера, с кларнета на баща си от 1941 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?