Следвайте ни

На този ден: Отиде си великият Георги Калоянчев

viber icon

Обичаният от поколения българи наш актьор Георги Калоянчев си отива на този свят на 18 декември 2012 г. Това става само 26 дни преди да навърши 88 години.

Калата - Георги Тодоров Калоянчев, един от най-големите български актьори на всички времена, се ражда на 13 януари 1925 година в Бургас. Театралните му заложби проличали още в гимназията, където бил душата на класа.

Учителят му по немски, който едва не го къса, му споделя, че само един истински артист може толкова убедително да си измисли нов немски език. Затова го съветва вместо в железопътното училище, да се насочи към НАТФИЗ.

През 1951 г. руският режисьор Борис Бабочкин забелязва младия актьор и как изиграва образа в „Буря“ на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института Калоянчев е приет в трупата на Народния театър. През 1952 г. завършва актьорско майсторство в ДВТУ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Стефан Сърчаджиев.

Шеметната актьорска кариера на талантливия комик Георги Калоянчев след това няма нужда от припомняне - тя е незабравима.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тони

Тони

18.12.2020 | 07:12

Велик Актьор е малко да се каже! Почивай в мир Кала!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?