Преди 42 г. честваме за първи път Деня на музеите

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 година в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата “музей” идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера. 

От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложените експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността. Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?