Следвайте ни

На този ден: 44 години от първия късометражен фест

Точно преди 44 години на 9 октомври в Пловдив се провежда първият Фестивал на българския късометражен филм, чиято голяма награда тогава носи името „Златен тракийски ритон“. В конкурса през 1975 година участват 42 филма. Всички те са били наградени на филмовите прегледи в Кюстендил, Велинград и Добрич. Председател на журито е доайенът на българското документално кино режисьорът Захари Жандов. По думите му, това било важно явление в културния и обществения живот на България, макар и “малко закъсняло”.

Първоначално идеята е била фестивалът да прилича на Краковския, като след конкурсната програма за българско кино се показват и международни късометражни филми. В първата фестивална година са показани филми от СССР, Полша, Унгария, Румъния, ГДР. Постепенно форумът се превръща във фест и на пълнометражни документални филми. 

Първата Голяма награда “Златен тракийски ритон” получава режисьорът Константин Григориев за научнопопулярния филм “Стрели над водата”. Дом на фестивала в  първите  години е пловдивското кино “Балкан”. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?