НА ТЕАТЪР: "Детекторът" на Краси Ранков - вкусно и необходимо забавление

Политики, сересета, корупция, скандали, манипулации, лъжи - баста. Имаме нужда от малко почивка, разпускане и най-вече забавление, което да ни мотивира да мислим по-положително. Поднасят ни го в Драматичния театър с новия спектакъл "Детектор на лъжата" - смешна семейна история, глътка битов хумор.

Истерична съпруга подлага на хипноза мъжа си, за да разбере къде е скрил заплатата си. Обвинява го, че е пияница. А той невъзмутимо и кротко си чете вестник. На пръв поглед - класическа семейна ситуация - съпрузите се карат за пари. Но съвсем не е така. Защото дори когато разкриват всичките си грехове, остават заедно. Продължават да кроят бъдещето си. Защо? Защото се обичат. Защото любовта носи спасението.

Пиесата на Василий Сигарев и режисьорските решения на Красимир Ранков поставят най-жестокия въпрос, който удобно подминаваме: Защо лъжем? Защо лъжем най-близките си? Толкова ли е страшно да се казва истината?

Няма да е честно, ако не си признаем - всички послъгваме от време на време с оправданието, че се налага. Но замисляме ли се как лъжите се отразяват на отношенията ни с близките и приятелите?

Във времето, в което живеем, не е трудно да се лъже. Даже лъжата изглажда социалната комуникация и тогава я наричаме доброжелателна. Даже благочестива.

Но ако 20 г. живееш в сянката на лъжата под един покрив с обичания човек, когато истината излезе наяве, последствията са ужасяващо страшни. Просто опашката на лъжата помита живота ти.

Класата на триото опитни актьори - Красимир Ранков, Красимир Доков и Ивана Папазова, прави представлението театрален шедьовър. Вкусотия, с която си заслужава да се поглезят всички. Порция смях, толкова необходима за настроение в намръщеното време.

А дали човечеството ще еволюира и ще замени социалното умение да лъже с честността? Едва ли. Хората не се раждат програмирани лъжци. Научават се. И колкото повече навлизат в гората от лъжи, толкова по-трудно успяват да излязат. Просто дозата честност за всеки е различна. Добре че любовта не се мери в дози.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?