Райна Кабаиванска с юбилей на Античния

Оперната легенда Райна Кабаиванска ще празнува важен юбилей в Пловдив по време на Opera Open. Именитата певица ще отбележи 20 години от създаването на международния си майсторски клас в НБУ. Друг специален гост на фестивала ще бъде и родната прима Соня Йончева. Това съобщи вчера кметът на града Здравко Димитров.

На сцената под тепетата с „Девета симфония“ на Бетовен ще се чества и още една годишнина - 75 г. от създаването на Пловдивската филхармония. Общо 12 вълнуващи събития ще предложи тазгодишното издание на фестивала Opera Open, посветен на класическата музика. За него от бюджета на Община Пловдив бяха отпуснати 140 000 лв., а догодина той ще бъде финансиран по отворената покана „Наследство“ към Европейска столица на културата.

„Въпреки пандемията успяхме да спасим едно мероприятие, което се наложи като водещо в културния живот на Пловдив. Да гарантираме културния календар беше риск, защото не знаехме как ще се развие обстановката с вируса. Но решихме, че артистите са важни, за което не съжаляваме. Горд съм, че в Opera Open ще вземе участие една от най-големите пловдивски прими - Соня Йончева“, коментира градоначалникът.

В оперния фестивал ще участват четири поколения артисти с международна слава, както и български актьори, които ще четат поезия с музикален акомпанимент. Това са Владо Пенев, Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и Малин Кръстев. Те ще представят любовна лирика от Пейо Яворов, Христо Фотев, Дамян Дамянов, Добромир Тонев, Петя Дубарова и други значими родни автори.

Друг акцент ще е и церемонията по връчването на наградите на Фондация „Енчо Керязов“ на талантливи деца, която ще се състои на Римския стадион.

„Фестивалът е силен, защитен и много вълнуващ“, каза доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив, която е и режисьор на спектакъла „Вратите на съня“, който ще се играе на официалното откриване на Opera Open на 10 и 11 юли.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?