На "Младият Пловдив чете": Учениците решават кой писател да гостува в школото им

Срещи с любими български писатели и преводачи, дискусии, игри по риторика, различни анкети и творчески задачи за дописване на литературни произведения включва програмата на фестивала "Младият Пловдив чете". Форумът тръгва на 20 февруари със среща на поетесата Мария Донева с възпитаниците на СОУ "Св. св. Кирил и Методий".

В продължение на три месеца в пловдивските училища и университети ще гостуват популярни творци, сред които Милен Русков, Георги Господинов, Величка Настрадинова, Йордан Велчев, Захари Карабашлиев, Божана Апостолова, Нева Мичева. Любопитен е фактът, че самите ученици и студенти са посочили авторите, с които очакват да си поговорят, казват организаторите от издателство "Жанет 45".

Успоредно със събитията в училища и университети ще има наситена програма и в Народната библиотека "Иван Вазов". Децата ще могат да си направят сами приказка с помощта на Зорница Христова, Ани Бодакова и издателство "Точица", да се научат на така наречената "сладоледена риторика" или как да убедят родителите си да им купят сладолед в мразовит ден, да преживеят котешки приключения с романа "Лапи" на Яна Якова. Ще има състезания по риторика, в които ученици, разделени на групи, ще защитават своята любима книга и ще се опитат да провокират противниците си да я прочетат. Учениците ще предлагат и творческите си интерпретации по "Приказки от страна Поговория" и "Малката Божана". Ще има дискусии, класации и анкети за любими книги и за нуждата от четенето днес.

Най-малките възпитаници на детските градини също ще открият своите събития в "Младият Пловдив чете". На специална среща в библиотеката своите "Гатанки в рими за герои от приказки любими" ще отправи Милена Терзийска.

Студенти и ученици ще се включат със свои творби и в изложбата "Прочети и илюстрирай". Тя ще бъде представена през лятото в рамките на големия фестивал "Пловдив чете" от 8 юни. В нея ще участват възпитаниците на Художествената гимназия и АМТИИ.

Идеята ни е с това събитие поддържаме интереса към книгата и то да се влее в големия фестивал през лятото. Там също ще има богата програма за децата. Така през цялото време ще ги провокираме да четат, казват от екипа на издателя Божана Апостолова. Тази година ИК "Жанет 45" ще бъде домакин на фестивала на книгата./Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?