Следвайте ни

На Емпорион Пистирос ще търсят границите на селището

През новия археологически сезон предстои мащабно почистване на целия обект

viber icon

Разкопки на археологическия обект Емпорион Пистирос край Септември тази година със сигурност ще има, независимо откъде ще бъде осигурено финансирането. Това каза за „Пазарджишка Марица” Вяра Петров, уредник археолог и временно изпълняващ длъжността директор на Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в града.

На този етап не можем да говорим с цифри за финансирането, подали сме два проекта пред Министерството на културата и в края на май ще имаме яснота дали и с колко ще се финансират. Ще направим всичко възможно да работим и двата обекта – Емпорион Пистирос и Римска пътна станция Бона Манзио, допълни Вяра Петрова.

Тя поясни, че на Емпориона археолозите ще продължат работа в югоизточната част, в мблизост до крепостната стена. Там през последните 3-4 години бяха открити негативни структури, свързани с долни етажи на къщи. Това е ранна хипотеза, но ще концентрираме усилията си в тази зона. Археологически разкопки ще има и в северозападната част на обекта. Ще се опитаме да хванем границите на самото селище. Доскоро предполагахме, че няма останки от тези граници, но сондажите от миналата година потвърдиха наличие на живот, коментира Петрова.

През сезона ще се извърши също мащабно почистване на целия обект във връзка с предстоящ през септември международен симпозиум, свързан с 30 години от проучванията на Емпорион Пистирос.

На Римската станция Бона Манзио ще продължи проучването на крепостната стена и портата. Там теренът е по-труден, защото е леко възвишен и има доста камъни за разчистване. Ще се работи в подножието, където миналата година се регистрира почти изцяло изгоряла къща, а на мястото бяха открити 12 – 13 съда.

За този обект не е много сигурно, че ще получим средства от Министерство на културата, но ще работим с пари от фондация „Балканско наследство” и колкото можем да отделим от бюджета на музея. Сигурни сме, че и на двете места ще ни помагат доброволци, но на този етап е рано да кажем колко и откъде ще са, каза също Вяра Петрова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?