Следвайте ни

На "Черната кутия": Самолет с чешки авиаторки каца в Пловдив

viber icon

Стилизиран макет на самолет от началото на авиацията ще се появи в центъра на Пловдив като част от спектакъла „Авиаторки“ на чешката трупа The Holektiv Company. Той ще бъде игран на 19 юли от 19 часа или в Цар Симеоновата градина, или пред входа на Драматичен театър Пловдив като част от 15-о издание на фестивала „Черната кутия“.

„В тази женска трупа влизат три дами, които смесват цирк, акробатика и театър в едно. Ще покажат романтичните времена на ранните години на авиацията с кожените якета и шаловете на врата“, каза организаторът на „Черната кутия“ Слава Младенова. 

Чешките актриси акробатки са Андрея Вайкуйсала, Каролина Крижикова и Ева Стара.

В тазгодишната „Черна кутия“, от пет постановки, две се занимават с актуалната тема – промените в психиката на човек по време на пандемия. 

Точно с такава постановка ще започне фестивалът на 29 юни в 19 часа в Камерната зара на Драматичния театър. Трупа от Флоренция ще покаже спектакъла си „Human Capital”. “Тя е завършена по време на пандемията и разказва за съмненията на човек в такова объркано време“, обясни Слава Младенова. И тази година община Пловдив финансира фестивала с 50 000 лева.

Другата постановка, която опитва да изследва изолацията на хората през последната година е „Paula” на водещата австрийска хореографка Едита Браун. Тя е направила камерен спектакъл, в който разказва за самотата на една жена по време на локдаун. „Paula” ще видим на 21 юли в Камерна зала на Драматичен театър.

„Синьо мастило“ от Словения разглежда личните физически граници през погледа на бюрократичните усложнения. Той е режисиран от известната фгилмова режисьорка Ения Белак, която е носител на куп престижни награди. Зад спектакъла стои организацията Flota Insitut, чиято цел е да популяризира съвременния танц във всички краища на малката алпийска страна.

Пловдивското участие в „Черната кутия“ също ще е много силно. Фестивалът показва спектакъла „Бомбето“ на Кукления театър. Той е финансиран по програмата „Наследство“ на фондация Пловдив 2019 и е по текст на Йордан Радичков. Постановката е на Катя Петрова. „Бомбето“ ще бъде показан на 1 юли от 19 часа в Драматичния театър.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?