Следвайте ни

На 100 г.! Ивет Анави преиздава кулинарен шедьовър

viber icon

100-годишната пловдивчанка Ивет Анави подготвя трето издание на книгата си от 1994 година „Типични еврейско-испански ястия”.

Другото име, под което тя е позната е „Сефарадска кухня”. В нея имаше 200 рецепти. 

„Когато евреите са прогонени от Испания през 1492 взимат със себе си и своята уникална кухня. Засега сама ще преиздавам книгата като смятам да допълня предишното издание с нови модерни рецепти”, каза г-жа Анави.

Всеки ден тя диктува по телефона на помощник новите рецепти и променените текстове.

През 2000 година книгата бе преведена от Мариана Райкова и отпечатана на английски от издателство в Калифорния под името „Sephardic Cuisine“.

Американското издание на "Сефарадска кухня"

Там тиражът й бе 1000 броя и бързо се изчерпа. Проверка на „Марица” показа, че антикварни бройки от творбата на Ивет Анави се продават в "Амазон" за 11.49 долара. 

В анотацията за книгата в "Амазон" пише:

"Друга атрактивна черта на тази книга е подборът на много свързани с храната поговорки, които добавят оригинален привкус към рецептите".

„Аз съм на 100 години и 7 месеца. Броя живота си вече в месеци. Затова искам третото издание на книгата ми да е нещо различно и обединително”, каза г-жа Анави.

Все още не е решила как ще разпространява книгата си. Предишната „Разпиляна броеница: Еврейски следи по пловдивските улици” бе издадена за инициативата Европейска столица на културата в началото на миналата година от издателство „Шалом”.

„Оказа се, че никой не се занимава с разпространението и се наложи аз да я разпращам на различни хора и организации. Дано сега не стане така”, моли се г-жа Анави. 

Ивет Анави е родена на 26 декември 1919 година. Баща й Елиезер Калев е племеник на легендарния кмет, банкер и съратник на Левски Елиезер Калев.

През войната тя следва Романска филология в Софийския университет. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?