49

Мюзикълът “Слава“ - предизвикателство и сбъдната мечта

От Валерия Герганова

 

Световноизвестният мюзикъл „Слава“ по сценарий на Хосе Фернандес се пренесе под тепетата, за да разкаже историята на група талантливи студенти в колеж по изкуствата в Ню Йорк. Комбинацията от светлини, музика, танц и театър завладя публиката на лятната графити сцена на Опера Пловдив в двора на ТУ на 14 юни.

Съставът бе пъстър с артисти от цял свят - Италия, Австралия, Украйна и България, а в ансамбъла на Опера Пловдив имаше изпълнители и от Испания, Гърция и Македония. Любопитното е, че голяма част от актьорите за пръв път стъпиха на професионална сцена и никога досега не бяха комбинирали пеенето с танца и театъра.

Режисьорът Петър Одажиев призна, че това е било напълно умишлено. Неговата цел била да изпита методологията си на обучение и да даде поле за изява на изгряващи звезди. 

Идеята се родила в Ню Йорк, където Одажиев е живял 15 години и е завършил артмениджмънт. Имал и дълъг опит на Бродуей. Когато се връща в България, си поставя предизвикателството да направи мюзикъл с двадесет изпълнители без професионален опит в този жанр.

С много предизвикателства се сблъскал и хореографът на пиесата - Амедео Джунта. Той е от Сицилия, но преди три години дошъл в България, за да работи за Операта. За него

Пловдив е градът, в който детските му мечти са се сбъднали

- да пее, танцува и играе на сцена.

Следващата му мечта е да научи български, по което вече работи. Освен да изготви хореографията, Амедео е получил и ролята на Тайрън - един от основните персонажи в „Слава“, чиито реплики са на български. Това не било лесно за артиста, но на сцената той се представи блестящо.

За своите перипетии с танците сподели 17-годишната актриса Белослава Ангелова. Тя е получила ролята на класическата балерина Айрис, без някога да е танцувала балет. Научила се само за три месеца с постоянни репетиции, гледане на видеа и един-два часа сън на вечер.

Белослава твърди, че е готова да направи всичко, за да влезе в роля. Със седмици преди премиерата на „Слава“ е носила същите дрехи и прически като героинята и се е държала като нея извън сцената.

Водила си е и дневник с детайли за образа

 - ръст, години, семейство и т.н.

Най-младият участник в представлението беше 15-годишната Виктория Димова. Тя е израснала в семейство на музиканти и винаги е искала да играе в мюзикъл, което се сбъдва благодарение на "Слава".

Виктория беше в ролята на Серина - плахо, но силно амбициозно момиче, което иска да постигне нещо с изкуството. Актрисата разказа, че е открила себе си в образа и че всички роли са раздадени, така че да са отражение на актьора.

Илин Папазян - Ниньо, който играе Шломо, също сподели, че припознава себе си в персонажа. Неговата роля на талантлив цигулар, който мечтае да направи рок група. Това е много близко до Илин, който предстои да завърши АМТИИ с класическа китара и вече има два издадени сингъла. Подготвя и солов албум. Макар да има голям музикален опит, "Слава" е първата му театрална изява.

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща“

е посланието на пиесата. То напусна сцената и се пренесе в личния живот на актьорите, за които шоуто бе една сбъдната мечта въпреки всички предизвикателства.

Музиката е на Стив Маргошис с текстове от песните на Жак Леви. Включиха се солисти и оркестър от Опера Пловдив с диригент Константин Добройков. За премиерата визуалният артист Петко Танчев преобрази сградата на бившия Френски колеж с мапинг.

Преводът на български е от Цветомира Цонева, а художник е Николина Костова-Богданова. Постановката се осъществи със съдействието на Софийска академия за музикален театър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?