46

Музите тръгват по стъпките на Калиопа в платната на Даниела Зекина СНИМКИ

Заедно със съпруга си Петър Бояджиев художничката пристигна от Монреал, за да подреди експресивните си платна в галерия „ВИА АРТИС - Крум Танчев“

Калиопа - музата на поезията, свърза две дами дори през Океана. Едната е актрисата Анна Танчева, а другата - българската художничка от Монреал Даниела Зекина.

„Срещнахме се във Фейсбук - докато живеехме затворени заради пандемията от ковид. Анна - една напълно непозната за мен жена, ми писа от Париж. Сподели, че е търсила в Гугъл илюстрации за своя поетичен рецитал „Девет балади из Пловдив, или Завръщането на Калиопа". И попаднала на мои картини.

Така се запознахме виртуално с Анна Танчева-Маньол. И ето ни днес със съпруга ми Петър Бояджиев гостуваме в семейната им галерия „ВИА АРТИС - Крум Танчев“ в града на тепетата“, смее се Даниела Зекина.

Темата е позната - изложбата се нарича „По стъпките на Калиопа“ и е посветена на Музите, деветте сестри от древногръцката митология, вдъхновителките на изкуствата.

„Всичко започна от Калиопа. Нарисувах я през 2006 година -

млада жена, а около лицето й гравитират букви.

През 2013-а вече направих първата изложба с всички музи - в рисунки. Музите са моя тема повече от 10 години“, разказва Даниела. И изрежда имената им: Калиопа е музата на епическата поезия и вероятно е майка на Орфей. Ерато покровителства любовната поезия, а Евтерпа - лириката. Клио е музата на историята, а Мелпомена - на трагедията. Талия е вдъхновителка на другия драматичен жанр, а именно комедията, докато Урания е муза на астрономията. Терпсихора е покровителката на танците, а Полихимния на химните и пантомимата.

„Събрала съм тези образи в 15 живописни творби и в 15 графики. Картините - с малки изключения, се показват за първи път тук, в Пловдив“, обясни Даниела Зекина. Самата тя определя стила си като фантастичен реализъм. Всъщност притежава интересна техника - с елементи, които са съчетани технически по всички правила на светлината и сянката и така създават илюзията за релеф и триизмерност. Но комбинацията между елементите е напълно нереална. Зекина опитва да събере разнородните: часовници, книги, птици, пера от птици. Използва тяхното символично значение, играе си с текстурите и смесва детайлите.

Нарича го „моят творчески експеримент“

Даниела Зекина и Петър Бояджиев се запознават като студенти в Националната художествена академия в София. Ала избират да творят в Канада. Пристигат в Монреал в преломната за България 1993 година с двамата си синове, тогава на 2 и на 6 години. Отиват зад океана, уж, за малко, но остават там близо 30 години. „За да се адаптира в Монреал, човек трябва да владее два езика задължително. Английският и френският ви адаптират в този полис - това е особеното му. Иначе всичко в този град е интересно - има силно културно присъствие на всички прослойки и нации от света. Освен англо- и френскоговорещите, тук може да отидете на африкански празници или на испанска фиеста.  Началото бе трудно за нас, учехме в движение френския. Но пък мястото ни хареса - цялата тази мултикултурна, но изключително толерантна действителност. Прекрасната градина около къщата, където се установихме да живеем. Постигнахме всичко с много труд и усилия, преминахме езиковите бариери, но никога не се отказахме от изкуството. Казахме си: защо да сменяме професиите си - винаги ще има някой по-добър от нас, ако се захванем с нещо друго. По-добре да продължим да правим това, което можем - да рисуваме“, разказват семейната история двамата.

Детските книжки са другата слабост на Даниела

В годините тя илюстрира много поетични истории и книжки за деца. Ето защо обича най-много наградата си от 1989 г. Дават й я от Къщата за изкуства за деца в София за илюстрациите й към „Конче-еднорогче“ на Ирмелин Сандман Лилиус.

„Книгата за деца ми дава друг ъгъл за изразяване. Опитвам се да разказвам една малка история с всяка нова картина, която започвам“, казва дамата. И в книжките тя експериментира с различни техники и стилове, за да постигне хармония с текста. Рисува с туш и перо, гравюра, акварел, темпера и цветни моливи, прави комбинации между рисунка и живопис, колажи. Използва и ефекти като златен варак, заимстван от изографисването на иконите. Така книжките за деца носят онзи неповторим привкус, който ги прави вълшебни и незабравими за малчуганите. И те имат своя спомен от детството, едни реално-нереални образи, изпълнени с много нежност и малко философия!

Днес Даниела Зекина и Петър Бояджиев продължават да рисуват и да подреждат изложби - от Гърция и Франция до Канада и Южна Америка.

Изложбата

„В галерия ВИА АРТИС - Крум Танчев се откри знаменателна изложба. Гостуваха художниците от Канада с български произход Даниела Зекина и Петър Бояджиев. След успешното им представяне в София тяхното уникално творчество бе посрещнато много емоционално.

Топли и сърдечни, те спечелиха възхищението на публиката, която търсеше тяхното внимание и ги аплодираше възхитено. Картините са уникални, резултат на необикновен творчески процес. Просто спираш и се изгубваш в цветове и линии, дело сякаш не на човешка ръка.

Българската Калиопа - актрисата Анна Танчева, също се включи в тази творческа вечер, като изпълни избрани стихове от български поети, съзвучни с темата. Тя облече отново артистичната си бяла рокля и рецитира с финес. А Маестро Мичо Димитров изпълни залите с чувствените мелодии на своята цигулка.

Така Калиопа продължи своето пътуване по стъпките на сестрите си - рожби на Зевс и Мнемозина, богинята на паметта“.

Малката графика от Казанлък идва в Пловдив

Съпругът й художникът Петър Бояджиев, който работи в различни съвременни техники, пък е създателят на Мини принт. Събитието превърна родния град на Петър - Казанлък, в световна столица на графиката.

По време на Фестивала на розата и месец след това почитателите на малката графика в Казанлък могат да видят колекция от световнопризнати съвременни художници в класическите и експериментални графични техники. Благодарение на тази проява хиляди хора, по целия свят всяка година чуват името на Казанлък. Самият Петър Бояджиев (Peter Boyadjieff) е с богата творческа биография, много международни награди и престижни участия. „Надявам се тази година да дойдем и в Пловдив - вече подготвям новата международна изложба“, издава в аванс авторът на идеята.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?