Следвайте ни

Музиканти се обединиха в помощ на кларинетиста Минко Илиев

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Иво Папазов-Ибряма призова колегите си да се обединят в сдружение, да създадат обща каса и да си помагат, щом се наложи

Фолклорен благотворителен концерт „Да помогнем на Минко Илиев“, организиран от негови колеги, се състоя преди дни в Пазарджик. Кларинетистът Минко Илиев от село Радиново е един от известните инструменталисти в Тракия, познат от оркестър „Пловдив“ и оркестър „Детелини“, основан от неговия баща, също музикант.

Минко Илиев е съпруг, баща на три деца и се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек, съобщава народната певица и негова колежка от оркестър „Пловдив“ Цонка Нанова. От името на колегите си тя призова за помощ в социалните мрежи, тъй като необходимата сума е непосилна за семейството му.

Първият благотворителен концерт се състоя в голям пазарджишки ресторант, за да могат да се съберат повече хора. Отзоваха се Иво Папазов с оркестъра си „Тракия“, Младен Малаков и неговият оркестър „Бисери“, „Млади тракийци“ на Божидар Стрехин, оркестър „Пловдив“, родопската певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов, оркестър „Тракийско настроение“ на Петко Кънев и още много народни певци и музиканти. Някой от тях дори не успяха да се изявят, защото концертът продължи до 2 часа след полунощ, а събраната сума от него е 5063 лева.

От месец общо в банковата сметка на Минко Илиев са постъпили 13 хил. лева. А в дарителската акция са се включили негови колеги от оркестри в Брестовица, Перущица, Бинка Добрева и Александър Райчев от София, дори и пастори на евангелистки църкви. Необходимата сума за трасплантацията и лечението, е близо 60 хил. лева, пояснява Цонка Нанова. Точно затова тя се е заела с организирането и на втори концерт в помощ на Минко Илиев, който ще се състои на 27 септември в Пловдив в залата „Керван Сарай“ на „Брезовско шосе“ 133. В него ще участват Ивана, Росица Пейчева, Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, Орхан Мурад, танцовите състави от Радиново и Бенковски и други певци.

На концерта в Пазарджик световноизвестният кларнетист Иво Папазов-Ибряма призова колегите си да се обединят в музикално сдружение и да си помагат в такива случаи.

"Скъпи колеги и приятели, време е да се обединим и съюзим в едно музикантско дружество и да си помагаме в трудни моменти, защото няма кой да ни помогне, ако не ние самите. От 10 години ви говоря това, но никой не чува и всеки се прави на интересен. Нека си изберем един човек от нашата гилдия, който да оглави това дружество и да ни обедини. Да имаме обща каса, в която ще влизат постъпления от членски внос, и в трудни моменти да си помагаме, защото нито Бойко Борисов, нито Румен Радев ще ни помогнат. Само предлагам, но по-младите трябва да се вземат в ръце и най-после да направят това музикантско дружество. Видяхте какво изпитахме тази година от месец март, бяхме гладни като мишки. Не си мислете, че Иво Папазов ще стане милионер от това, аз съм един беден музикант като всички вас. От една черга сме. Помислете си добре и да направим крачката, като се обединим, и да си помагаме! Крайно време е за това!", заяви Ибряма.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?