46

Музеите искат 50% повече пари, а държавата дава само 5%

Намерението на Министерството на културата да увеличи само с 5% държавния стандарт за музеите се посреща на нож от представителите на тези институции в Пловдив.

Те не са съгласни с това на фона на повишаването с 10% на стандарта за читалищата и обявените нови заплати за учителите.

Директорите на пловдивските музеи искат държавният стандарт да бъде повишен с 50%. Шефът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров е зам.-председател на Сдружението на музеите.

Той вече се е срещнал с председателя на Комисията по култура Тошко Йорданов и смята да продължи преговорите.

Музеите се финансират от държавата с две пера – едното е основен Държавния стандарт, който е свързан с щатните бройки, за които се получава субсидия. Другият е допълнителния държавен стандарт обвързан с площта на институцията.

„С увеличение от 5% ние не можем дори да компенсираме годишната инфлация! Ще започнем да губим кадри – стартовата заплата на един учител е малко над 1400 лева, а при мен докторант с 10-години стаж ще взима чисто под 800 лева”, обяснява д-р Тодоров.

Същото казва и директорът на Етнографския музей д-р Ангел Янков.

„Това не са преговори – ние сме в позиция партер! Ако върви така няма да можем да си намерим кадри. Много от младите колеги се замислят дали да не станат учители – там ще взимат много повече. Не казвам, че при учителите е по-лесно”, казва д-р Янков.

Временното правителство се е съгласило да миналата година на 50-процентното увеличение на държавния стандарт. Новото обаче предлага само 5%.

„Тия 50% не означават, че заплатите ни ще нараснат с толкова. Заплатите ще нараснат максимум с 30% и така поне малко ще се доближим до учителите”, казва Огнян Тодоров. 

Д-р Ангел Янков припомня, че първите извънстолични музеи които имат научни групи още от 1964 година /експерти, които са научни работници/ са пловдивският Природонаучен и Етнографски музеи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?