Следвайте ни

Шанс за музеите: Могат да искат пари от министър Банов за ремонт на паметници

viber icon

Музеи и галерии ще могат да разчитат на пари от държавата за ремонти на паметници през тази година. Те ще могат да кандидатстват за целева финансова помощ в министерството на културата, съобщиха от ведомството на министър Боил Банов.  

Началната дата на подаване на заявленията е 17 февруари, а крайната – 17 март. Финансовата помощ е предвидена за консервационно-реставрационни работи на недвижимите културни ценности.

Заявленията се адресират до Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ и се подават на хартиен и електронен носител в деловодството на МК.

Целевата финансова подкрепа не трябва да надвишава 75% от стойността на разходите по проекта. Кандидатстващите трябва да докажат, че могат да осигурят останалите 25%. 

Право на финансова подкрепа имат национални, регионални и общински музеи. В програмата може да кандидатстват и общини, на чиято територия е разположена недвижимата културна ценност.

Други потенциални бенефициенти са научни институти, извършващи специализирани инструментални изследвания, свързани с опазването на недвижими културни ценности. 

Може да кандидатстват и второстепенни разпоредители с бюджет към Министерството на културата.

МК няма да финансира проекти, които вече са получили подкрепа по други програми. Няма да се отпускат пари и за такива, които са свързани със закупуване на произведения на изобразителното изкуство и музиката. 

В програмата за целева помощ не се отпускат средства за честване на юбилеи, бенефиси и други подобни.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?