Мутата: Искам Хасково Джаз, а не скара-бира

На фестивала трябва да се чува стържене на пръстите по струните

Искам на Хасково Джаз да се чува стържене на пръстите по струните на китарата, а не тропане на вилици и лъжици и миризма на скари. Целта ми през всичките 22 години на този фестивал е била да се дава път и сцена на младите таланти в джаза и да се запази музиката в автентичния   клубен вид. По-добре е да има цигарен дим и вглъбяване в клуба, отколкото някаква масовка на хора, които не са дошли да се насладят на красивата музика, а са дошли за скарата и бирата, каза основателят и моторът на Хасково Джаз Фест Димитър Русев Мутата.

Новият почетен гражданин на Хасково е изцяло потопен в емоцията на фестивала, който организира. Разлепя плакати, свири, сам монтира апаратурата на няколко сцени, озвучава и взема дейно участие в джем сешъните. Изобщо за Мутата е най-точно да се каже, че е човекът фестивал.

Любовта му към музиката си личи по всяко нещо и изпипването на всеки детайл и в организационен, и в музикантски план. Преди концерта, в двора на Градската художествена галерия "Атанас Шаренков" Русев имаше малко време да обсъди развитието и историята на любимата си музика със свръхталантливите млади музиканти Александър Леков - който свири като оркестър със седемструнния си бас и "лайф лупинг" ефектите, които използва,  и певицата Желязка Белчинова.

Групата им се казва Ailia X и представи на хасковската публика енигматичния си първи албум. Тавата се казва "Картини от вечно движещият се свят" и композициите в него спечелиха бурните аплодисменти на публиката, която въпреки студа в двора на галерията устоя до края на близо едночасовия концерт.

Много от почитателите на красивата музика бяха затрогнати от композиции и песни като "Ефектът на пеперудата", "Безтегловност", "Отражение".  

СНИМКИ Младите джазмени от Ailia X въодушевиха хасковлии

Димитър Русев е моторът на Хасково Джаз Фест

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?