46

Мозайка от 7000 снимки и маратонките на Камен Донев показват в музея на театъра

Малък, но изящен, като за крале и императори музей отвори врати в бившата Огледална зала на Драматичен театър Пловдив. Идеята за него е на драматурга Александър Секулов и на директора Кръстю Кръстев. Преди 8 години те я споделят с инж. Любозар Фратев от фондация „Балканско наследство“.

За 140-годишнината на театъра преди две години, музеят започва да се създава с дизайнерско студио Apartament 101. Така се ражда първият театрален музей у нас, който пази в дигиталния си архив десетки хиляди снимки от представления, документи, както и най-голямата фотомозайка у нас, съставена от над 7000 малки фотографии.

На нея са изобразени актьорите от първата трупа. Изложен е костюмът от постановката "Крал Лир" на Петър Тосков, както и маратонките от първото представление на Камен Донев "Лекция №1 за народното творчество". Има и дигитален архив за всяко свое представление, който може да се разгледа на големи таблети в музея.

„Това, което направихме е малко, но е посветено на онези, които живяха и твориха в този театър. Театрите са създавани от крале, дукеси, барони и императори, а ценността на нашия театър е, че е създаден от хората в Пловдив. И тези хора са направили така, че той да се роди и порасне на точното място. Пловдив е един от малкото градове, които наистина заслужават театър. Той има още много живот – той , както казват хората, ще „илядни“, каза шеговито директорът Кръстю Кръстев. 

Той разказа за хилядите телеграми, които са минали през ръцете му от ранните години на трупата. Направил е и сметката, че за 142 години история, животът на над 10 хиляди души в Пловдив е бил свързан по някакъв начин с театъра.

Драматургът Александър Секулов свърза откриването на музея със съхранението на нашата памет: „Винаги съм се стремял да не станем хора без памет. Под този свод звучат гласовете на хиляди актьори и се чуват аплодисментите на стотици хиляди зрители. Спектаклите идват и си отиват, а ние сме родени за да помним“, каза Секулов.

Един от създателите на 6-те тематични къта в новия музей е Олимпия Желязкова от студио Apartament 101. Тя разказа за създаването на уникалния Музикален шкаф, който има 29 чекмеджета, които пазят различни документални реликви свързани с пловдивската трупа – като печата й, отзивите на вестник „Марица“ за нейните представления и писмото, с което актьорът Георги Миятев, когато е на 71 години през 1949 моли да се върне и да играе в трупата. Писмото му е озвучено от актьор и звукът се включва с отварянето на чекмеджето. 

В Музикалния шкаф, приличен на класическа кантонерка, който като идея и изпълнение изцяло на студио Apartament 101, е първият, който има вграден компютър и тонколони.

За фото мозайката са използвани 7000 умалени фотоса от архива на трупата. Те са отпечатани върху специална хартия, която е залепена на стената. 

Голям интерес предизвика и книгата „Летопис“ за историята на театъра. Тя е с обем 1100 страници и тежи 1300 грама. Нейни автори са драматургът Катерина Георгиева, Никола Вандов и Божидар Тотев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?