Мозайката на Ди Киро отлежава 2 години на склад

Исках да почета 10-годишнината от смъртта му с откриване на творбата в Стария град, но никой не знае какво се случва с нея, казва музата на художника Русалия Кирова

10 години минаха от кончината на Димитър Киров - Ди Киро. В нощта на 22 срещу 23 октомври през 2008 година загубихме един от най-големите таланти на съвременното ни изобразително изкуство. Оттогава на тази дата неговата съпруга и муза Русалия Кирова го съживява с изложба от най-добрите му картини. За първи път това няма да се случи днес. Попитахме Русалия как ще отбележи юбилея от смъртта на Ди Киро, а тя отговори: "Боричкайки се...". Напомня ни, че преди 2 години тя подари огромна мозайка, направена от художника, която да се постави в Стария град на площада, кръстена на Димитър Киров. До този момент обаче няма никакво развитие по идеята, а мозайката така и не е поставена.   

През 2016 година Вежди Рашидов като министър на културата обеща лично на Русалия, че ще направи всичко възможно творбата на неговия приятел Ди Киро да бъде поставена на избраното място. Малко след това обаче Рашидов бе застигнат от здравословни проблеми и идеята отиде във фризера. В навечерието на годишнината от смъртта на съпруга си Русалия отново е разговаряла с представителите на местната власт. Зам.-кметът по културата Александър Държиков обаче отговорил уклончиво. "Каза, че са стигнали донякъде, но не уточни точно докъде. Всички твърдят, че няма проблем и ще сложат мозайката, но втора година никой нищо не прави по въпроса", коментира с тъга Русалия. 

В момента мозайката е в ателието на Георги Иванов, известен като Жорж Трак. Той е възстановил няколко от падналите камъчета, отлепени през годините. Иванов е заявил, че безвъзмездно ще достави творбата в Стария град и ще плати за поставянето , но не срещнал никакъв интерес от страна на общината. 

Русалия вече е почела годишнината от смъртта на съпруга си във Варна по време балетния конкурс през лятото. Днес в Пловдив ще събере само близки и приятели, за да споменат Ди Киро с любов. "За съжаление възрастните художници, които бяха истинските му другари, вече ги няма. Ще се съберем с по-младите наши приятели, писатели, художници, музиканти", каза Русалия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?