Следвайте ни

Монументът на Малтепе става 35-метрова атракция за туристи СНИМКИ

viber icon

Туристите ще могат да разглеждат 35-метров късноантичен монумент на хълма Малтепе до Маноле. Археологическият музей вече завърши идейния проект на обекта, който бе разкрит през 2017 година.

Идеята му е мястото, което е много атрактивно да бъде социализирано за туристите. Целта е те да могат да разгледат обекта и лесно да стигнат до върха на могилата. 

Трябва да се направи консервация и реставрация. На върха на Малтепе ще бъде възстановен частично вдигнатият в римско време храм по метода анестилоза. Той бе използван за пръв път у нас при възстановяването на Голямата базилика в Плиска.  

„Ще бъде показана цялата северна стена на основата на монумента под могилата, която е 25 метра. Когато отгоре се добави и частично възстановеният храм, ще се получи 35-метрова структура”, каза откривателят на Малтепе доц. д-р Костадин Кисьов. 

Възстановката е със оригиналните архитектурни елементи, които са намерени на обекта. В нея няма да има бутафорно изграждане. 

Идейният проект трябва да бъде одобрен от специализиран съвет към Министерството на културата. След това ще се пристъпи към работен проект. Чак тогава ще се направят разценки кое колко ще струва. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

06.04.2021 | 17:43

Г-н Кисьов,какво стана с кухината която радара засече под могилата.Изпари ли се.Нали наляво и на дясно се тръбеше,че под могилата имало засечена много голяма кухина във формата на стая и в нея можело да се открият чудесии,даже се очакваше да се открие погребан някой римски император или някой местен тракийски цар.Майче всичко това беше партенка,само и само Бат Бойко да ви отпусне парички.

Отговори
2 1
Археолог

Археолог

06.04.2021 | 18:06

Северната фасада и северната половина на могилата където е разположена аномалията не са проучвани и разкопавани. Това ще стане паралелно с консервация та и укрепването на земните профили от север. За ваше сведение Борисов и мин. На културата не са финансирали разкопките.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?