Следвайте ни

Момиче на Райна Кабаиванска влезе в Академията на Ла Скала

viber icon

Младата Александрина Михайлова от Школата на Райна Кабаиванска успя да се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на Ла Скала в Милано.

Младото дарование е от Шумен и е само на 23 години. Сега тя ще учи в следващите 2 години в Академия Ла Скала.

Елитното жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в Академия Ла Скала в следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. 

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Маестра Кабаиванска, организиран от Нов български университет. 

Завършва го успешно, участва в Гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава и заръка да отслабне, тъй като „в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив“. 

Година по-късно на прослушването за следващия мастерклас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие.

От 2017 до 2021, освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. 

През месец септември Райна Кабаиванска идва в София за двадесет и първото издание на Международния майсторски клас, организиран от НБУ. Прослушването на кандидатите е на 6 септември в Софийската опера. 

На конкурсен принцип за участие в класа ще бъдат избрани до 13 млади оперни певци. Заключителният Гала концерт, който ще чества и 30-та годишнина от създаването на Нов български университет, ще е на сцената на Националната опера на 1 октомври. 

Тогава ще бъдат обявени новите стипендианти на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, които ще получат възможност да продължат обучението си в Италия. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?