Момчета от "Столипиново" заснеха 4 късометражни филма

След като не намери "актриса" за любовна история, Джими снима тайфата по паркур

Момчета от „Столипиново” се разходиха за пръв път в Стария град, а после заведоха свои връстници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в махалата. 


Тук е много спокойно и красиво, но не чак като в Париж, заключиха сред старинните къщи  по калдъръма тийнейджърите от гетото, двама от които са живели във Франция. От целия Античен театър най-много им харесват балерините.


В разходката по сокаците между оградите с окачени прани фусти момчетата от училището по изкуствата пък откриха по свой начин очарованието на гетото -всяка къща е уникална, а през две крачки попадаш в различна стилистика и орнаменти от всякакви епохи и култури. Освен това е някак много топло и семейно.

 


В крайна сметка тийнейджърите намериха общи теми - футбола. А освен приятелство от всичко това се роди и филм.

 

Лентата „Заедно” е една от четирите мини продукции, създадени по проект „През обектива на махалата”, в който си партнират фондация „Пловдив 2019”, продуцентска къща „Дея сто”, СУ „Найден Геров” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Филмите се завъртяха първо в Образователния център в „Столипиново”, а после и в „Капана”.

 


„Има хляб в тези момчета, ако някой продължи да работи с тях. Защо да не излезе от „Столипиново” един прочут европейски режисьор”, казват  професионалистите, които са посветили момчетата в първите стъпки на кинаджийството.

 

Първоначално режисьорът Светлозар Гагов, операторът Васко Власаков и продуцентът Чавдар Стоянов започнали работа с 15 тийнейджъри на възраст 15-16 г.  Целта на проекта е обучение на деца от малцинствата по операторско майсторство, драматургия, монтаж. В крайна сметка най-сериозни се оказали четирима от младежите. Професионалистите ги оставили сами да предложат идеята за своята лента и помогнали да я заснемат. Така на практика режисьори, оператори, монтажисти и главни действащи лица пред камерите са Джими Йорданов, Димитър Алексиев, Мехмед Рамадан от „Столипиново” и Емил Касъмов от Куклен.

 


Премиерната прожекция започна с „Добрият край оправя всичко” на Димитър Александров. На екрана момчето е заснело как младеж вдига портфейл от земята и побягва. Охраната се втурва да го преследва като крадец, а се оказва, че той всъщност се е опитал да догони притежателя на портмонето, за да му го върне. Идеята е достойна за пълнометражен филм, а това е само трейлърът към него, зарекоха се от продуцентската къща.

 


​Емил от Куклен пък е нарекъл филма си на името на баща си ​- „Димитър Касъмов”. Разказва за семейния бизнес на фамилията, в която бащата снима сватби, а жената, дъщерята и синът помагат с монтажа и рекламата. Семейството има супер оборудвани две студиа и дори дрон за заснемане от птичи поглед. Мечтата на Емил е да завърши училище и да влезе в занаята, а един ден да снима не само семейни тържества, а и игрален филм.

 


В началото на проекта Джими Йорданов пък решил да разкаже историята на своята любов. След като кинаджиите  разяснили идеята на проекта пред родителите от две паралелки, няколко момичета се запалили да бъдат актриси. Семейният съвет обаче не позволил. И като останал без изпълнителка на главната женска роля, Джими сменил сценария. Неговият филм „Тим” показва какви финтове и акробатични номера владее тайфата му, която се учи сама на паркур от видеа в Ютюб и из дворовете и парковете на махалата. Джими е търсил различни интересни гледни точки към шеметните фигури на Канбер, Яшар, Йомер, Джанер, Мамут и Илхан. Момчетата се премятат по тревата, от бетонни бордюри и от козирка на сграда на фона на руски рап и американски хип-хоп парчета. Снимане на фигури в движение е много сложно, казват преподавателите на Джими. Тийнейджърите са свикнали да правят видеа с телефон. Те ги понаучили как да композират кадъра и с камера.

 


Училищният психолог Надежда Недева много им помогнала с организацията на срещите, а където българският не достига, момчетата си превеждали едно на друго от и на турски.

 


Имат усет и ако продължат, могат да се занимават с това професионално, категоричен е екипът, който ще търси начин за продължение на проекта догодина. Дотогава късометражните ленти ще се въртят в Ютуб и в сайта на училището.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Kilar

Kilar

01.07.2019 | 22:56

Ей как тъка никой не ги псува обижда и рогае

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?